Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Miranda Willems werd vroeger zelf gepest. Foto: eigen foto / bewerking Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De gevolgen van pesten kunnen enorm zijn. Foto: Mountain Dancers
Ankeiler: “Ik denk gewoon een makkelijke prooi was op verschillende vlakken", stelt Miranda Willems uit Ewijk.

- “Ik denk gewoon een makkelijke prooi was op verschillende vlakken", stelt Miranda Willems uit Ewijk. "Rare kleren, rode haren en niet gauw van me af bijten." Op de Landelijke Dag tegen Pesten doet ze haar verhaal.

Miranda is nu trainer van de Mountain Dancers uit Alverna. Ze stelt elk jaar een dans samen. Deze keer op basis van eigen ervaring, over pesten en de gevolgen.

"Ik ben zelf jaren gepest. Zowel op de basisschool als de middelbare school. Ik ben nu 37, maar die tijd was de hel. Ik ging met pijn in de buik naar school. Dan stonden ze je weer op te wachten en dan kwam er weer een scheldserenade. Of je werd juist helemaal genegeerd. Ik voelde me zó klein. Je voelt je nergens meer veilig. Je gaat ook dingen zoeken om niet naar school te hoeven."

Impact enorm

De impact van dat pestgedrag is enorm, constateert Miranda. "Ik merk nu nog wat het met je kan doen. Mijn zelfvertrouwen was nog minder dan niks door al die jaren pesten. Dat heeft heel lang geduurd. Ik ben weer opgekrabbeld, maar het blijft een onderwerp. Ik gun het helemaal niemand. Ik moest daar gewoon wat mee."

Ze maakte er een dans van voor de veertien tieners die ze traint bij de Mountain Dancers. De jongeren variëren in leeftijd van 13 tot 19 jaar. "Ik vond het heel spannend om dit onderwerp aan te snijden met die groep. Eigenlijk kon iedereen wel voorbeelden noemen van klasgenoten die gepest worden. Ook zijn er meiden die zelf gepest zijn. En de jongen in onze groep wordt gepest omdat hij bij ons danst. Ik vind dat zo heftig, ook omdat ik het zelf heb meegemaakt."

Pesten van alle tijden

De groep is nog hechter geworden door dit onderwerp. Ze praten open met elkaar. Ook over pestgedrag. En de danstrainer weet: pesten is van alle tijden en in de mens verweven. Je kunt cynisch stellen dat je er toch niets aan kunt doen. Er is moed nodig voor opstaan tegen pestkoppen. Dat moet je maar durven. Willems hoopt dat het maken van de video toch een klein beetje bijdraagt aan de bewustwording dat pesten echt onacceptabel gedrag is.

De dans heet Lege Stoel. In de video pleegt het meisje dat gepest wordt uiteindelijk zelfmoord. "Ik moet dat in dans natuurlijk een beetje uitvergroten, maar het gebeurt natuurlijk wel. Juist door het een tandje uit te vergroten, komt die boodschap gewoon binnen. Dit is ook waar het toe kan leiden. Ik heb het zelf positief gedraaid en kan er anders op terug kijken, maar er zijn helaas ook mensen die deze keuze maken."

De landelijke Dag tegen Pesten valt dit jaar op woensdag 19 april. Het is een initiatief van de Stichting Stop Pesten Nu. Dat is een kennis-, informatie- en expertisecentrum over pesten en online pesten. Ze hebben de video uit Alverna opgepakt en gebruiken die nu in hun campagne.

Bekijk hieronder de dans.

Cijfers

Er zijn 1,88 miljoen leden van sportverenigingen die worden gepest. Pesten gebeurt ook op het werk. Uit onderzoek blijkt dat 1,14 miljoen werknemers worden gepest. Ook ouderen pesten. In woonzorgcentra en verpleeghuizen worden 25.000 senioren gepest.

Op basisscholen worden 154.676 mensen gepest. In het voortgezet onderwijs zijn dat er 57.000. Op het mbo, de hogescholen en universiteiten gaat het om 88.550 studenten die gepest worden. Online wordt 1 op de 5 jongeren gepest: zo'n 400.000 jongeren per jaar zijn slachtoffer van cyberpesten. (bron: stoppestennu.nl)

Word je zelf gepest? Bekijk dan deze link.

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl

Deel dit artikel