Bevat Video: Video
Ankeiler: Het RIVM voorziet op korte en lange termijn problemen in de levering van drinkwater, hiermee wordt de noodoproep van september vorig jaar bevestigd.

- Het RIVM voorziet op korte en lange termijn problemen in de levering van drinkwater, hiermee wordt de noodoproep van september vorig jaar bevestigd. Voor Vitens, het bedrijf dat drinkwater voorziet in de provincie Gelderland, is het nu al urgent. Dit komt doordat er vergunde drinkwaterwinningen niet uitgevoerd worden en nieuwe plekken om drinkwater te winnen lastig zijn te vinden.

"Er is heel veel water in de Nederlandse bodem, maar die mogen we niet zomaar uit de grond halen. Nu is het zo dat de Nederlandse bevolking blijft groeien waardoor wij nu moeten zoeken naar extra plekken om water te winnen", vertelt Beerd Volkers van Vitens. Klimaatveranderingen, zoals de opwarming van de aarde, helpen ook niet mee aan het watertekort waarmee bedrijven zoals Vitens te handelen hebben.

Bekijk de video hieronder:

Andere manier van winnen

Het tekort aan drinkwater komt hier eerder voor dan in het westen van Nederland, vertelt Volkers: "We gebruiken in Gelderland grondwater als bron om drinkwater te maken. In West Nederland is de bron bijvoorbeeld de rivier en wordt er dan via de duinen drinkwater gemaakt. En hier in het rivierengebied rondom Nijmegen heb je fantastische voerende lagen waar heel veel water in zit, alleen mogen we er niet zomaar naar winnen". Vitens moet eerst naar de effecten kijken die erbij komen wanneer ze naar water winnen op deze plekken. Dit doen ze samen met de provincie en waterschappen. Ook wordt er ook al bij Slijk-Ewijk gekeken of ze daar op dezelfde manier als in het Westen van het land water kunnen gaan winnen.

Zorgen hoeven we ons volgens Volkers nog niet te maken. Hoewel het proces om een nieuw winningsgebied te vinden een aantal jaar duurt is de kans nihil dat de bewoners van Gelderland zonder vers en schoon drinkwater komen te zitten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.