Ankeiler: De gemeenten Druten en Wijchen gaan samen opvanglocaties aanbieden voor vluchtelingen.

- De gemeenten Druten en Wijchen gaan samen opvanglocaties aanbieden voor vluchtelingen. Aan de Teersdijk in Wijchen komt een asielzoekerscentrum (azc) voor 300 mensen. Druten zorgt voor een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie voor 100 asielzoekers en extra woonruimte voor 25 statushouders. Dat laten beide gemeenten weten in een gezamenlijk persbericht.

Volgens de Wijchense burgemeester Renske Helmer-Englebert willen beide gemeenten zelf bepalen welke locaties geschikt zijn om vluchtelingen op te vangen. Daarom komen ze nu in actie, aangezien de regering bezig is met een zogenoemde ‘Spreidingwet’. Daarin staat dat elke gemeente onderdak moet bieden aan asielzoekers. "Wij willen zelf de regie houden. Daarom bieden we nu locaties aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)", zo laat de burgemeester in het persbericht weten.

AZC

Naar verwachting duurt het nog ongeveer een jaar voordat het azc wordt opgeleverd. Zodra het azc open is, regelt het COA de opvang en begeleiding. De gemeente bekijkt na vijf jaar of dit verlengd kan worden met nog eens vijf jaar. Dit bespreekt de gemeente dan met alle betrokken. Daarna is het de bedoeling dat in het pand starters, arbeidsmigranten of andere mensen tijdelijk onderdak krijgen.

Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de komst van het azc. Binnenkort vindt er een besloten informatiebijeenkomst plaats.

Crisisnoodopvang Druten en huisvesting statushouders

Volgens de gemeente Druten is er nog altijd behoefte aan een crisisnoodopvang, aangezien het aantal asielzoekers dat Nederland binnenkomt steeds verandert en slecht voorspelbaar is. De opvang wordt alleen ingezet als er geen andere mogelijkheden zijn en is van korte duur. De locatie is nog niet bekend. De gemeente doet daar momenteel nog onderzoek naar.

Verder zegt de gemeente dat er in ons land op dit moment veel statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) verblijven in opvanglocaties en asielzoekerscentra. "Gemeenten moeten zorgen voor meer passende woonruimte voor statushouders. Het aantal statushouders per gemeente is vastgelegd in een taakstelling", zo valt te lezen in het persbericht.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Druten en Wijchen zien het asielvraagstuk als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. "Door de gezamenlijke aanpak met Wijchen, kunnen we op een goede en menselijke manier passend onderdak bieden", zo laat de Drutense burgemeester Sigrid Sengers weten.

De opvang van Oekraïners in Wijchen en Druten staat los van de nieuwe plannen in beide gemeenten. In het oude gemeentehuis van Wijchen worden op dit moment ongeveer 200 Oekraïners gehuisvest. Deze zomer verhuizen zij naar flexwoningen aan de Oude Klapstraat. In Druten worden zo'n 125 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in een cruiseschip nabij de Veerdam.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.