Ankeiler: De gemeente Nijmegen wil de stadsruimte efficiënter maken. Het doel hiervan is om de stad groener te maken en dus is daar minder autogebruik voor nodig.

- De gemeente Nijmegen wil de stadsruimte efficiënter maken. Het doel hiervan is om de stad groener te maken en dus is daar minder autogebruik voor nodig. Ook wil de gemeente de binnenstad vrijhouden van auto’s en fietsen.

Mobiliteit is een belangrijk iets in Nijmegen. Door het groener maken van de stad is er minder ruimte hiervoor. Vandaar dat de gemeente nu met een idee komt. Dit idee is om de stadruimte efficiënter in te delen. Dit houdt in dat er op termijn minder plek gaat zijn voor automobilisten. Zo wil de gemeente de mensen in Nijmegen ook stimuleren om bijvoorbeeld met de fiets of met het openbaar vervoer te gaan.

Wethouder mobiliteit, Cilia Daemen: "Nijmegen groeit de komende jaren met zo’n 10%. Daarom moeten we slim en efficiënt met onze ruimte omgaan. Ook vanuit mobiliteit. Zodat Nijmegen bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaarheid blijft voor iedereen. Met ruimte voor wonen, werken en recreatie én klimaatbestendig. Denk aan het stimuleren van meer gebruik van fiets of het openbaar vervoer en meer ruimte hiervoor maken en minder ruimte voor eigen autogebruik en -bezit. Deelmobiliteit is bijvoorbeeld een goed alternatief."

Binnenstad binnenkort auto- en fietsvrij

De gemeente wil zo min mogelijk auto’s en fietsen in de binnenstad. Ze willen juist dat de binnenstad voor de mensen is en niet voor deze vervoersmiddelen. Door de parkeergelegenheden voor fietsen en auto’s in het centrum weg te halen komt er meer ruimte vrij voor voetgangersgebied en zal er dus meer ruimte zijn in het centrum voor de mens. Voor mensen die minder mobiel zijn, worden er alternatieven bedacht, zodat de binnenstad voor hun goed te bereiken blijft.

"Een aantrekkelijke binnenstad is belangrijk voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad. Daar hoort voldoende groen bij en zo min mogelijk fietsen en auto’s midden in het centrum. Bezoekers kunnen straks hun fiets parkeren op aangewezen plekken en hun auto buiten het centrum. Daarbij organiseren we alternatieven voor bezoekers, zodat de binnenstad toegankelijk blijft voor iedereen. Ook voor diegene die afhankelijk is van de auto. Denk aan stap op stap af vervoer", aldus wethouder Binnenstad, John Brom.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel