Ankeiler: In de gemeente Druten is het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV'ers) in het schooljaar 2020 - 2021 gestegen van 1.1 naar 1.6 procent (van 18 naar 24 jongeren).

- In de gemeente Druten is het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV'ers) in het schooljaar 2020 - 2021 gestegen van 1.1 naar 1.6 procent (van 18 naar 24 jongeren). Dit is een trendbreuk met de drie voorgaande jaren, waarin het aantal VSV'ers juist daalde. Toch blijft het percentage VSV'ers in Druten ruim onder het regionale en landelijke gemiddelde.

De meeste schoolverlaters in Druten zijn tussen de 18 en 23 jaar. De stijging heeft te maken met de coronacrisis, die tot meer uitval leidde vanwege mentale problemen en verkeerde studiekeuzes. Een andere oorzaak is de aantrekkende arbeidsmarkt. Jongeren lieten hun studie vallen omdat ze een baan konden krijgen en kozen voor meteen geld verdienen.

Veel redenen voortijdige schoolverlaters

Wanneer een leerling de school verlaat zonder een startkwalificatie en ook niet doorstroomt naar een andere vorm van onderwijs, wordt er gesproken van een voortijdige schoolverlater (VSV'er). Er zijn veel factoren die een rol spelen bij VSV'ers. Zo kunnen er conflictsituaties op school zijn, problemen in de opvoedsituatie, motivatieproblemen, psychische problematiek of bijvoorbeeld middelengebruik.

Ieder kind heeft recht op onderwijs en tegelijk ook de plicht om naar school te gaan. De gemeente heeft de wettelijke plicht om te zorgen voor de naleving van de leerplichtwet. Dat wordt gedaan door de leerplichtambtenaar. De leerplichttaken worden door de gemeente Druten zelf uitgevoerd.

Sneller ingrijpen bij opkomend verzuim

In het schooljaar 2021 - 2022 heeft de leerplichtambtenaar 192 gevallen van serieus schoolverzuim behandeld. Dit is een stijging van 46 procent vergeleken met het schooljaar ervoor. Dat komt met name door een steeds betere samenwerking met de scholen, aldus het 'Leerplichtjaarverslag Druten 2021 - 2022'.

Dankzij die goede samenwerking wordt verzuim adequater en sneller gemeld bij de leerplichtambtenaar. Dat is volgens de gemeente gunstig, omdat snel ingrijpen bij opkomend verzuim ervoor kan zorgen dat achterliggende problemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel