Lead image 1:
Lead image TXT 1: De brandweer dooft oplaaide vlammen, een dag na de brand. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Museumpark Orientalis vermoedt dat de loods die zaterdag geheel verwoest raakte door brand, is aangestoken.

- Museumpark Orientalis vermoedt dat de loods die zaterdag geheel verwoest raakte door brand, is aangestoken. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de vlammenzee, maar het park heeft reden om te denken aan brandstichting.

Vorige week maandag woedde er namelijk ook al brand op nagenoeg dezelfde plek. "Dat het brandstichting is, is eigenlijk wel zeker", verzucht directeur Sietse Jager. "Er volgt nog forensisch onderzoek, maar van maandag weten ze al zeker dat het brandstichting was. Van deze keer moeten ze dat nog nader bekijken."

De brand van maandag was ook al een behoorlijke brand. "Maar toevallig zag iemand bij ons op kantoor dat er brand ontstond. En ik was al onderweg naar buiten, dus ik liep er gelijk naartoe. Het is natuurlijk vlak bij ons hoofdgebouw. Het laaide toen ook al hoog op. Dat waren ook al vlammen van zes meter hoog."

Na 112 gebeld te hebben, was de brandweer er binnen vier minuten. "Zo is toen heel veel erger voorkomen." Die brand ontstond niet in de buurt van een plek waar het door stroom zou zijn kunnen ontstaan, schetst de directeur. Orientalis heeft geen idee wie de loods doelbewust in brand gezet kan hebben. Twee keer achter elkaar brand, wijst het gezond boeren verstand in ieder geval op brandstichting. "Het is nog niet bewezen, maar het heeft er wel veel van weg."

De brandweer dooft oplaaide vlammen, een dag na de brand - Foto: Omroep Gelderland

Reddeloos verloren

De schok was enorm voor de mensen van Orientalis toen zaterdagmiddag opnieuw een grote brand om zich heen sloeg. Ditmaal met desastreuze gevolgen. De loods en alles wat erin stond is reddeloos verloren. En dan spreken ze nog van geluk. De loods die volledig uitbrandde, staat in het bos en tussen het museumpark en de begraafplaats in. Het park telt vijftien rijksmonumenten en de begraafplaats nog eens veertien. Als de brand was overgeslagen was de ramp niet te overzien geweest.

Maandagochtend zijn de mensen van Orientalis bij elkaar geweest voor overleg. "Het natuurlijk ook om de emotie even te delen", zegt Jager. Voor de mensen die werken voor Orientalis voelt het museumpark niet zelden als een tweede huid die ze zeer aan het hart gaat. Uit het overleg is ook naar voren gekomen dat het park op vrijdag 7 april 'gewoon' open kan zoals de bedoeling was.

Hulp van alle kanten

Ze zoeken nog wel naar vervanging voor de shuttlebus die in de loods stond en ook verloren is gegaan in de vlammenzee. Die bus vervoerde mindervaliden door het 30 hectare grote museumpark. "We denken dat met zijn allen wel voor elkaar te gaan krijgen. Dat gaat nog wat inspanning kosten, maar we kregen ook al allerlei hulp aangeboden van alle kanten." Het is zuur dat het museum, dat net uit de financiële problemen is, nu getroffen wordt door een verwoestende brand.

De loods is verzekerd, maar het is nog maar de vraag wat het allemaal kost om de inhoud van de loods weer terug te krijgen. Al het gereedschap van het museumpark lag er bijvoorbeeld in. "Ik werd vanochtend gebeld door één van onze vrijwilligers die zei dat hij nog wel een dopsleutelset had liggen die hij toch nooit gebruikte. En of hij die zou komen brengen."