Bevat Video: Video
Ankeiler: D66 Wijchen is tegen het plan om een carillon te plaatsen in de toren van kasteel Wijchen. "We hebben een kasteel om trots op te zijn.

- D66 Wijchen is tegen het plan om een carillon te plaatsen in de toren van kasteel Wijchen. "We hebben een kasteel om trots op te zijn. Het is mooi zoals het is en een carillon draagt niet bij aan de cultuurhistorische waarde", zo laat raadslid Miranda Muller weten in een persbericht.

De gemeente heeft vorig jaar maar liefst 3 miljoen euro geïnvesteerd om de cultuurhistorische waarde van het kasteel te behouden. D66 vindt het niet gepast 'om daar nu afbreuk aan te doen' en is daarom van plan een motie in te dienen om vast te houden aan cultuurhistorisch behoud van het kasteel.

Onderzoek

Een burgerinitiatief wil al jaren een carillon in het Wijchense kasteel, maar het college ziet dit niet zitten en hield de boot af. Op last van de raad moesten enkele onderzoeken uitgevoerd worden, waaronder een draagvlakonderzoek en een technisch onderzoek.

Inmiddels is het eerste cultuurhistorisch onderzoek van adviesbureau Raap afgerond. Volgens D66 geeft het rapport aan "geen uitspraak te kunnen doen voor het plaatsen van een carillon in het kasteel, omdat de andere opties niet grondig genoeg zijn onderzocht. Het rapport stelt onomstotelijk vast dat de kasteeltoren uniek is in Nederland. Er moet serieus gekeken worden naar de andere plekken, zoals het nieuwe evenementenplein en de kerk, die in het onderzoek worden genoemd", aldus D66 Wijchen in het persbericht.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel