Bevat Video: Video
Ankeiler: In 2019 vond er op de Molukken een aardbeving plaats. De Molukse gemeenschap in Elst ondernam acties om geld in te zamelen voor de dorpen die zijn getroffen.

- In 2019 vond er op de Molukken een aardbeving plaats. De Molukse gemeenschap in Elst ondernam acties om geld in te zamelen voor de dorpen die zijn getroffen. Woensdagavond werd er in Theater de Kik een documentaire getoond waarin te zien was, hoe het geld op de eilanden is besteed, met daarbij een dankwoord aan de donateurs en mensen die in actie zijn gekomen.

Op 26 september 2019 vond er een aardbeving op de Molukken plaats. Het epicentrum lag tussen de eilanden Seram en Ambon. Er vielen een tiental doden en meer dan honderd gewonden. Het natuurgeweld veroorzaakte schade aan woningen en andere gebouwen. Vijftienduizend inwoners vluchtten naar hooggelegen gebieden. Met het geld dat de Molukse gemeenschap in Elst ophaalde, zijn drie scholen gerenoveerd en deze onderneming is vastgelegd in de vorm van een documentaire.

Breed gedragen geldinzamelingsactie

Veel Molukse jongeren gingen in de avonduren de straat op om via een deur-aan-deur collecte geld bij elkaar te krijgen. Ook de lokale politieke partijen, BOB, D66 en PvdA organiseerden activiteiten die bijdroegen aan de inzameling. Onder de naam ‘Overbetuwe4Ambon’ riepen zij een funraisingsdiner in het leven, naast een Moluks-Overbetuws kookboek en een voetbalclinic met voormalig profvoetballer ‘Jeffrey Leiwakebessy. Ook ondernemingen als Shiatsu-massages bij kringloopwinkel 2Switch en statiegeldbonnen bij supermarkten en de acties van koepelorganisatie Gezamenlijke Kerken leverden wat op.

De actie werd breed gedragen, maar vanuit de gemeenten was Overbetuwe verliep dat in het begin niet zo soepel. Burgemeester Partricia Hoytink-Roubos zette acties op, waar 13.000 euro mee is ingezameld toen de gemeenteraad, anders dan andere gemeenten, weigerde om 10.000 euro te doneren. Er is uiteindelijk een behoorlijk bedrag opgehaald en De Molukse gemeenschap is enorm dankbaar voor alle steun.

Dag en nacht doorwerken met een lach

De gemeenschap werkte al veel samen met Tifa Magazine. Een Nederlands-Moluks mediabedrijf dat in Nieuwegein is gevestigd. Het platform heeft een groot publiek op zowel de Molukken als in Nederland. "Ik werk eigenlijk al jaren met oom Agoes Peilouw, hij is van de Molukse wijkraad Elst en we kwamen in gesprek. Toen hij vertelde over de donaties, heb ik mezelf aangeboden met ‘als ik wat kan doen, dan doe ik dat graag met alle liefde’." vertelt Ambonwhena Aratuaman , oprichter Tifa Magazine.

Samen met Estelle Manusiwa vertrok hij naar de eilanden om zorg te dragen over hoe het geld besteed werd en om de wederopbouw van scholen te coördineren. Er werden drie scholen gerenoveerd binnen enkele weken. "We hebben het met de lokale bevolking gedaan. Het was mooi om te zien hoe hard er werd gewerkt. Er hing een positieve sfeer tijdens het werken. Iedereen ging door, dag of nacht, weer of geen weer. Het vertrouwen in elkaar en vertrouwen op dat het goedkomt, zorgden voor een soepel verloop van de renovatie", vertelt Aratuaman.

Drie scholen opbouwen binnen enkele weken

Uit een vooronderzoek van Tifa Magazine bleek dat veel scholen al waren geholpen. Er is een selectie gemaakt van welke dorpen het geld het hardst nodig hadden. Er is toen contact gezocht met de schoolhoofden en het schoolbestuur. Al snel daarna volgde er een rataplan van het inkopen van producten en opknappen van de scholen.

Er is voor scholen gekozen, omdat de Molukkers het belangrijk vinden te investeren in het onderwijs. "Het liefst knappen we ook de huizen op, maar wie moet je dan kiezen? Veel huizen waren beschadigd en helaas kun je met het bedrag niet alle dorpen volledig renoveren. Dus dan moet je keuzes maken. Wij kozen voor scholen, want het is belangrijk dat kinderen zorgeloos onderwijs kunnen volgen. Zij zijn de toekomst en kinderen horen zich veilig te voelen" zegt Aratuaman.

In totaal waren de opbrengsten van de donaties €25.625,09. Daarvan is €6.645,65 overgebleven. Het restant wordt besteed aan educatief materiaal voor de scholen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel