Ankeiler: Burgemeester Daphne Bergman noemt het "een unicum" dat er in het centrum van Beuningen geen gemeentelijke camera's hangen.

- Burgemeester Daphne Bergman noemt het "een unicum" dat er in het centrum van Beuningen geen gemeentelijke camera's hangen. "Alle gemeenten in het land hebben cameratoezicht, zo ook de gemeenten in het Land van Maas en Waal, met uitzondering dus van Beuningen. We moeten dit koesteren," zegt Bergman.

Volgens de burgemeester is Beuningen een zeer leefbare en veilige gemeente. Veiligheid is naar haar mening een verantwoordelijkheid voor alle inwoners. "Want ook in Beuningen is er sprake van ondermijning en zaken als drugsoverlast." Bergman hield haar betoog woensdagavond in de raadscommissie Samenleving op het gemeentehuis, waar het Veiligheidsplan Tweestromenland 2023 - 2026 werd besproken.

Bergman niet tégen cameratoezicht

VVD-raadslid Ger Loeffen bracht een heel ander standpunt naar voren. "U bent er trots op dat Beuningen geen cameratoezicht kent, maar je kunt het ook omdraaien. Lopen we dan niet achter de feiten aan. Als je achteraan loopt, dan verlies je. Er gaat toch een preventieve werking uit van cameratoezicht, dus misschien missen we iets," zo zei het raadslid van oppositiepartij VVD.

Bergman verklaarde niet tégen cameratoezicht te zijn, omdat je het soms toch nodig hebt, tijdelijk of mobiel. De burgemeester: "Als ergens echt een overlastplek is, dan kun je tijdelijk kiezen voor cameratoezicht. Bij het station in Wijchen is cameratoezicht, want bij een station gebeurt vaak van alles en nog wat."

Wel camera's bij bedrijven en particulieren

Zij vertelde dat haar vorige gemeente Gouda de hoogste cameradichtheid van heel Nederland had. Daar telde de binnenstad meer dan 400 camera's, die werden gecontroleerd door boa's. "Dat wil niet zeggen dat het er echt veiliger op wordt. Je moet er wel daadwerkelijk een vervolg aan geven, anders is het schijnveiligheid. Mensen hebben snel door of een camera wel wordt uitgelezen, of er alleen maar hangt voor het afschrikwekkende effect," aldus Bergman.

Er hangen in Beuningen overigens weldegelijk camera's, maar dan bij bedrijven en particulieren. VVD-fractievoorzitter Karin van den Heuvel kende iemand in het centrum van Beuningen, die al meerdere keren was benaderd door de politie, met de vraag of zijn camera's actief waren. "Dat vind ik toch wel tekenend voor de situatie," zei Van den Heuvel.

Verschillende problematiek regio en Nijmegen

Vanuit de gemeenteraad kwamen er vragen of Beuningen op veiligheidsgebied niet meer met Nijmegen zou moeten samenwerken. Volgens de burgemeester zaten Beuningen en Nijmegen jaren geleden in een gezamenlijke gezagsdriehoek, maar is dat op een gegeven moment opgeheven.

Bergman: "De stedelijke problematiek van Nijmegen is een heel andere dan die in de kernen van Tweestromenland. Nijmegen heeft ook een heel ander niveau van politie en aanpak. Nijmegen en Tweestromenland hebben ieder een eigen politie."

De gemeenten in Tweestromenland zijn: Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Druten, Heumen en West Maas en Waal.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel