Ankeiler: Voor de hele gemeente Druten geldt vanaf dinsdag 21 maart een stop op nieuwe woningbouwplannen.

- Voor de hele gemeente Druten geldt vanaf dinsdag 21 maart een stop op nieuwe woningbouwplannen. Dat betekent dat de gemeente voorlopig geen nieuwe principeverzoeken voor woningbouw zal behandelen. Druten zegt dat men inmiddels voldoende woningbouwplannen heeft ontvangen.

"Als gemeente hebben wij een opgave om de woningbouw tot 2030 te versnellen in de regio Arnhem-Nijmegen. Zo lopen we in op het tekort aan woningen. Voor Druten is er een tekort van 910 woningen. In de regio is afgesproken om voor 130 procent aan nieuwe plannen te gaan. Op dit moment is al ruim 130 procent bij ons ingediend," aldus de gemeente Druten.

Lopende plannen sneller afhandelen

Bij een principeverzoek komt de aanvrager te weten of zijn plan wel of niet haalbaar is. Er is gekozen voor 130 procent, omdat een deel van de ingediende plannen nooit zal worden uitgevoerd.

Een grote hoeveelheid aan nieuwe woningen kan volgens de gemeente in de toekomst zorgen voor leegstand. "Door geen nieuwe verzoeken aan te nemen, kunnen we bovendien lopende plannen sneller afhandelen en lopen we achterstanden in. Daardoor kunnen de geplande woningen sneller worden gebouwd," zo stelt de gemeente.

Stop geldt niet voor opvang vluchtelingen

De tijdelijke stop is er alleen voor extra woningen. De stop geldt niet voor het omzetten van een bestaande (agrarische) bedrijfswoning naar een gewone woning. Ook tellen mantelzorgwoningen niet mee met de woningvoorraad. Dat zijn namelijk tijdelijke woningen, onder voorwaarde van de mantelzorgbehoefte.

Ook voor nieuwe bedrijven of een bedrijfsuitbreiding is er geen stop. En dat geldt eveneens voor opvang van vluchtelingen en huisvesting van bijzondere doelgroepen. De gemeente zegt dat de stop in ieder geval één jaar van kracht is, tot 21 maart 2024. De gemeente: "Daarna kijken we of we weer nieuwe woningbouwplannen kunnen behandelen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel