Bevat Video: Video
Ankeiler: Uit een onderzoek van de Telegraaf blijkt dat er landelijk 22.000 ouderen met dementie op de wachtlijst staan, om een plekje te krijgen in een verzorgingshuis.

- Uit een onderzoek van de Telegraaf blijkt dat er landelijk 22.000 ouderen met dementie op de wachtlijst staan, om een plekje te krijgen in een verzorgingshuis. Dan is natuurlijk de vraag of er wel genoeg aandacht wordt besteed aan Alzheimer.

In de regio Nijmegen wordt er zeker wel aandacht besteed aan Alzheimer. Zo wordt er in het Radboudumc onderzoek gedaan naar Alzheimer. Niet heel Nederland weet wat Alzheimer is. "Alzheimer is een hersenziekte waarbij er hele kleine klontjes eiwitten in de hersenen ontstaan, die de hersencellen kapot maken. Daardoor ontstaat dementie. Bij dementie krijg je geheugenproblemen, geheugenproblemen die erger zijn dan alleen van het ouder worden", aldus Marieke Perry, huisarts en senior onderzoeker aan het Radboudumc.

In het Radboudumc Alzheimercentrum wordt er onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. De medewerkers houden zich bezig met de oorzaken en impact van Alzheimer. Via wetenschappelijk onderzoek wil het Alzheimercentrum meer kennis krijgen over de ziekte.

Alzheimer-cafés

Als initiatief om aandacht te krijgen voor Alzheimer, zijn er door heel Nederland heen Alzheimercafés. Hiervan zit er één in Elst. Hier is om de twee weken op dinsdag een Alzheimercafé met elke editie verschillende onderwerpen. Op deze locatie werken er al jarenlang elf vrijwilligers volgens het concept van vereniging Alzheimer Nederland.

Ank Mooij is waarnemend coördinator van het Alzheimercafé en kan uitleggen wat dit nou eigenlijk is. "Het Alzheimercafé is eigenlijk een plek voor mensen met dementie, met hun naasten en familieleden. Een veilige en laagdrempelige plek. Mensen die er voor het eerst komen zien er wel tegenop. Zijn ze eenmaal binnen, dan komen ze eigenlijk iedere maand terug. Mensen ontmoeten elkaar en mensen praten met elkaar en dat is eigenlijk het mooiste", aldus Mooij.

Marieke Perry heeft ook een mening over deze Alzheimercafés. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat die cafés er zijn. Volgens mij is het een hele belangrijke plek voor lotgenoten om elkaar te ontmoeten", aldus Perry.

Genoeg aandacht

Volgens Ank Mooij is er zeker wel aandacht voor Alzheimer in de regio. "Ja, we timmeren aardig aan de weg. Ik vind dat er hier in deze regio nog niet voldoende, maar zeker heel goed aandacht aan wordt besteed."

Marieke Perry is het hier grotendeels mee eens. "Ik denk dat er in Nederland heel veel aandacht wordt besteed aan Alzheimer. Waaronder door patiëntenvereniging Alzheimer Nederland. Zij regelen ook Alzheimer cafés met hun regionale afdelingen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.