Lead image 1:
Lead image TXT 1: De Romeinen De Bataafse Opstand. Foto: Uitgeverij L/Syndikaat, bewerking Omroep Gelderland
Ankeiler: Veel fans van Asterix en Obelix hebben lang gezeurd om een verhaal dat zich in Nederland afspeelt. Dat is er nooit van gekomen.

- Veel fans van Asterix en Obelix hebben lang gezeurd om een verhaal dat zich in Nederland afspeelt. Dat is er nooit van gekomen. Maar nu is er tóch een stripreeks over ons roemruchte Romeinse verleden. Getekend in Nijmegen.

Een album van 44 pagina’s. Daar doet tekenaar Tim Artz drie dagen per pagina over. Schetsen en inkten. En dan moet het nog ingekleurd. Striptekenen is een waanzinnige bult werk, bevestigt de Nijmeegse striptekenaar lachend. "Maar als ik het dan eenmaal in handen heb, denk ik wel van: oh ja, het was het wel weer waard. En zeker als ik het album dan zie."

'Voor Donald Duck gewerkt'

"Het is voor mij ook weer de eerste keer dat ik een hele strip ontwerp. Ik heb vroeger voor Donald Duck gewerkt, voor Bommel en Tom Poes, allemaal dat soort dingen. En dan stap je eigenlijk in iets wat een ander al helemaal bedacht heeft qua figuren enzo. Dus dat was wel even zoeken in het begin."

Hét moment dat het Romeins Nijmegen een keer goed in de fik werd gezet.
Tobias van Elferen, wethouder gemeente Nijmegen

Moet verteld worden

In kasteel Wijchen is nu dan deel 1 gepresenteerd tijdens de Romeinendag. Wethouder Tobias van Elferen noemde het een eer om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen. "Het gaat over de Bataafse Opstand. Dat is natuurlijk hét moment dat het Romeins Nijmegen een keer goed in de fik werd gezet en uiteindelijk de vruchtbare voedingsbodem zou zijn voor de volgende tijd die in Nijmegen zou ontstaan. Dit zijn de verhalen die vertelt moeten worden."

Aan de stripreeks is ook een onderwijstraject verbonden. Niet onbelangrijk, vindt de Nijmeegse wethouder. "Het belangrijkste is dat we een steeds bredere doelgroep aantrekken. En de jeugd is daar ook onderdeel van. Ik denk dat stipboeken in algemene zin altijd makkelijker de jeugd bereiken. Daarnaast is het zo dat mensen wat mij betreft wat trotser mogen zijn op de geschiedenis van deze hele regio. Die trots wordt ook aangewakkerd door een verhaal als dit."

De Bataafse Opstand blijkt prima leesvoer. De wethouder kon maar moeilijk de aandacht bij de rest van het programma van de Romeinendag houden.

De Romeinen De Bataafse Opstand - Foto: Uitgeverij L/Syndikaat, bewerking Omroep Gelderland

Deel dit artikel