Ankeiler: "Nu worden wij als familie met een mes in ons hart gestoken." Dit zeggen de nabestaanden van Casper Verheijen na de uitspraak van de rechter.

- "Nu worden wij als familie met een mes in ons hart gestoken." Dit zeggen de nabestaanden van Casper Verheijen na de uitspraak van de rechter. De drie minderjarigen die terechtstonden voor een dodelijke steekpartij in Amsterdam, waarbij de 29-jarige Nijmegenaar om het leven kwam, zijn vrijgesproken.

Alle drie de jongens werden verdacht van openlijk geweld in vereniging. De jongste verdachte, ten tijde van het incident 15 jaar, werd ook doodslag ten laste gelegd. Tijdens een vechtpartij heeft hij Casper drie keer gestoken. De rechtbank in Amsterdam vindt dat de tiener handelde uit noodweer, omdat Casper zelf ook fors geweld gebruikte.

Het voelt alsof ze niet door de bril van het slachtoffer kijken.
Rik Verheijen, vader van het slachoffer

'Gigantische teleurstelling'

Tijdens de uitspraak liepen de gemoederen hoog op. Rik Verheijen, de vader van Casper, schoot vol emotie toen hij hoorde dat de jongen die zijn zoon heeft doodgestoken wordt vrijgesproken. Hij sloeg met zijn vuist op de tafel en verliet de rechtszaal.

"Het is een gigantische teleurstelling. Ik had dit totaal niet verwacht. De rechtbank haalt vooral de punten naar voren die Casper verdacht maken en de andere dingen laten ze liggen. Het voelt alsof ze niet door de bril van het slachtoffer kijken", aldus de zeer aangeslagen vader.

Hoe krijgt een rechter vrijspraak over de lippen?
Diana van den Elzen, moeder van het slachtoffer

Ook de moeder van Casper, Diana van den Elzen, kan nauwelijks bevatten dat er niemand wordt gestraft voor de dood van haar zoon. "Casper is met een mes in zijn hart gestoken. Nu worden wij als familie met een mes in ons hart gestoken. En in onze rug. Hoe krijgt een rechter vrijspraak over de lippen? Ik geloof er ook niks van dat er sprake was van noodweer."

Oordeel rechtbank

Casper werd 18 januari vorig jaar op klaarlichte dag bij een coffeeshop in Amsterdam doodgestoken. Samen met twee collega's kreeg hij ruzie met de drie minderjarige jongens. Het conflict liep uit op een vechtpartij, waarbij volgens de rechtbank fors geweld is gebruikt.

"De rechtbank heeft vastgesteld dat er een vechtpartij is geweest waarbij Casper en zijn collega's, het meeste geweld hebben gebruikt", licht persrechter Peter Björn Martens toe. "Het ging zo ver dat Casper op de verdachte lag en hem klappen gaf, terwijl zijn collega de jongen tegen het hoofd schopte. De rechtbank heeft gezegd dat je je in zo'n situatie mag verweren met een mes."

"Het is afschuwelijk dat Casper dat met de dood heeft moeten bekopen", vervolgt de persrechter. "We vinden het niet goed dat er jongens met messen rondlopen. We weten niet waarom die jongen dat mes bij zich droeg. Het is natuurlijk een zaak met alleen maar verliezers. De nabestaanden van Casper hebben een onbeschrijflijk verdriet en die hebben uitgezien naar deze rechtszaak om hun gelijk te halen. Dat kan ik ook aan alle kanten begrijpen. Aan de andere kant is het natuurlijk ook voor de verdachten zo geweest dat zij dit ook niet wilden."

Volgens de rechtbank is bewezen dat de verdachten een klap hebben uitgedeeld en een van hen heeft gestoken met een klein mes. De rechtbank vindt dat dit losse acties zijn geweest waarbij niet is samengewerkt en het dus niet gaat om openlijk geweld in vereniging.

Deel dit artikel