Ankeiler: De gemeente Beuningen neemt dit jaar extra maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

- De gemeente Beuningen neemt dit jaar extra maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wethouder Pascal Cobussen heeft de gemeenteraad onlangs toegezegd, dat hij binnenkort een overzicht van alle maatregelen bekend zal maken.

De gemiddelde jaarconcentraties van bijvoorbeeld fijnstof en stikstof zijn in de gemeente Beuningen fors lager dan de Europese normen. "We voldoen aan de Europese grenswaarden," zegt Cobussen, die onder andere milieu en duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

Beuningen omringd door snelwegen en industrie

Fractievoorzitter Karin van den Heuvel van de VVD pleitte onlangs voor een plan om regelmatig in de hele gemeente metingen te laten verrichten naar de luchtkwaliteit. Het gaat volgens haar niet alleen om Weurt, dat te maken heeft met de ARN, de papierfabriek en asfaltfabriek APN, maar de hele gemeente. Zij wees er op dat Beuningen wordt omringd door industrie, snelwegen (A50 en A73) en de Waal, waar schepen uitstootgassen produceren.

Benzeen, fijnstof en stikstof

Van den Heuvel lanceerde een motie om in de hele gemeente regelmatig de luchtkwaliteit te meten. Zij noemde de gezondheid van de inwoners een prioriteit. Die metingen zouden vooral betrekking moeten hebben op schadelijke stoffen zoals benzeen, fijnstof en stikstof. Van den Heuvel: "Wij vinden het belangrijk om te weten waar de meetpunten in de gemeente zitten, zodat we ons een goed beeld kunnen vormen van de uitslagen."

De motie werd afgeraden door de wethouder en kreeg alleen steun van SP en VVD. Een gemeentebreed meetplan opstellen en uitvoeren kost veel geld en is naar mening van de wethouder niet nodig. Volgens Cobussen vinden er in de gemeente Beuningen met grote regelmaat allerlei gezondheidsmetingen plaats, waar RIVM en GGD bij betrokken zijn. De VVD-motie werd afgewezen door D66, GroenLinks, BN&M en PvdA.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.