Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een tuigje is een veel betere keuze, zegt Roeland Wessels/. Foto: ANP
Ankeiler: Dierenarts Roeland Wessels pleit voor het afschaffen van de traditionele halsband bij honden.

- Dierenarts Roeland Wessels pleit voor het afschaffen van de traditionele halsband bij honden. Hoewel het gros van de honden buiten aan de lijn loopt, kan de halsband voor een ongemakkelijk gevoel zorgen en zelfs gevaar opleveren. Wessels hoopt dat op termijn iedereen overstapt naar een borsttuig.

De traditionele halsband moet niet worden verward met de zogenaamde prikband of stroomhalsband: die zijn al verboden sinds respectievelijk 2018 en 2022. De gewone halsband is een legale, standaard band die om de hals van de hond gaat en waaraan de lijn kan worden vastgemaakt voor het uitlaten.

Toch zou dierenarts Wessels ook de 'gewone' variant liever zien verdwijnen. De hals van een hond is namelijk erg gevoelig en een flinke ruk aan de lijn geeft het dier een zeer onprettig gevoel. "Stel je voor dat je als mens zelf een halsband omdoet en door iemand anders voortdurend gecorrigeerd wordt door kleine trekjes in je nek. Dat is niet fijn, toch? En toch is het iets dat hondeneigenaren nog veel en vaak doen."

"Ik zie zelfs, en daar maak ik me toch wel zorgen over, dat het tegenwoordig mode lijkt te zijn om de hond de halsband veel hoger aan de hals te laten dragen: vlak achter het hoofd, ter hoogte van het strottenhoofd. Daarmee zou je meer controle over de hond hebben. Maar dat is niet de bedoeling!", waarschuwt Wessels nadrukkelijk. "Je leert als hond geen goed gedrag door iets alleen te doen wanneer iemand je strot dichtknijpt. Want dat is wat er feitelijk gebeurt."

Letsel aan de hals

In zijn kliniek in Nijmegen ziet Wessels naar eigen zeggen nog redelijk vaak honden binnenkomen die letsel hebben opgelopen aan de hals. "Omdat ze een flinke ruk aan de riem hebben gegeven. Vaak gebeurt dat niet met opzet, hoor: soms schiet een hond zelf weg omdat hij een kat ziet. En soms geeft de eigenaar ineens een ruk, omdat er plotseling een auto hard voorbijkomt."

Zulk letsel is volgens de dierenarts gemakkelijk te voorkomen door de halsband in te ruilen voor het borsttuig. "Wij zijn daar groot fan van. Je kent die beelden wel van drugshonden op Schiphol, die allemaal in zo'n tuig lopen. Dat geeft een hond veel meer vrijheid, en hoe raar het ook klinkt: het geeft jou als baas ook meer controle."

Een tuigje is een veel betere keuze, zegt Roeland Wessels/ - Foto: ANP

Pootjes van de grond

"Gebeurt er iets raars, dan kun je met het borsttuig namelijk de voorpootjes van de hond even van de grond tillen. Dan kan hij niets meer en stopt-ie vaak vanzelf weer. Hij is zijn voorwielaandrijving immers kwijt. Het ziet er vriendelijker uit en voor de hond zelf is het duidelijk aangenamer", legt Wessels uit.

Hij raadt alle baasjes aan om zich in de betere dierenspeciaalzaken te oriƫnteren op een alternatief voor de halsband. "Controle en comfortabel, dat zijn de toverwoorden. Er worden tegenwoordig prachtige dingen gemaakt voor de hond waarmee dat lukt. Ik zeg het vooral om het letsel aan de hals te voorkomen met alle onverwachte bewegingen. In ongevaarlijke situaties hoeft een standaard halsband niet vervelend te zijn of gevaarlijk."

Deel dit artikel