Ankeiler: De partij Beuningen Nu & Morgen (BN&M) maakt zich zorgen dat het ontzandingsbedrijf Nederzand mogelijk vervuild slib wil gaan storten in de uiterwaarden van Winssen.

- De partij Beuningen Nu & Morgen (BN&M) maakt zich zorgen dat het ontzandingsbedrijf Nederzand mogelijk vervuild slib wil gaan storten in de uiterwaarden van Winssen. Daarover heeft BN&M schriftelijke raadsvragen gesteld aan het college van B&W van Beuningen.

Zoals bekend heeft K3Delta sterk verontreinigd slib gestort in de uiterwaard Kaliwaal, dat is gelegen tussen de gemeente Druten en Beneden-Leeuwen. K3Delta heeft een vergunning om daar nog meer verontreinigd slib te storten, maar ziet daar vanaf na bezwaren van omwonenden en de betrokken gemeenten.

Nederzand en K3Delta op één bedrijfsadres

BN&M benadrukt dat het ontzandingsbedrijf Nederzand hetzelfde bedrijfsadres gebruikt als K3Delta. Nederzand heeft volgens BN&M gronden aangekocht in de Winssense uiterwaarden en vraagt zich af welke stukken grond dat precies zijn. BN&M wijst er ook op dat Nederzand onderdeel is van het Oost-Nederlandse zandwinnerscollectief.

Verder wil men weten of Nederzand van plan is om de Winssense uiterwaarden te betrekken bij verdergaande plannen tot ontzandingen langs de Waal, waaronder bijvoorbeeld de Kaliwaal. Het college van Beuningen zou daarover in gesprek moeten gaan met Nederzand.

K3Delta heeft nieuwe ontzandingsplannen bekendgemaakt en dit gepresenteerd als oplossing voor de met ernstig vervuild slib vol gestorte Kaliwaal. BN&M vraagt aan het Beuningse college of men daarmee bekend is?

K3Delta wil hele Kaliwaal ontwikkelen

Eind vorig jaar meldde de Drutense wethouder Willy Brink dat K3Delta had aangegeven te willen stoppen met de baggerstort, maar dat er dan wel een oplossing moet komen voor de "leeflaag" (van ongeveer een meter diep), waarmee de Kaliwaal kan worden afgedekt.

Brink: "Om dat te kunnen financieren, wil K3Delta het hele gebied Kaliwaal (tot aan de Haven) gaan ontwikkelen. Daarom zijn ze ook begonnen met de aankoop van gronden in dat gebied."

K3Delta is volgens Brink al twee á drie jaar geleden gestopt met de baggerstort in de Kaliwaal. Toch is het bedrijf een procedure gestart voor een nieuwe vergunning. K3Delta heeft gezegd dat ze daar waarschijnlijk geen gebruik van zullen maken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel