Ankeiler: Een 30-jarige vrouw uit Apeldoorn is woensdag veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord op haar oom in Driel.

- Een 30-jarige vrouw uit Apeldoorn is woensdag veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord op haar oom in Driel.

Juli vorig jaar reisde de vrouw naar de woonplaats van haar oom en drong ze zijn slaapkamer binnen. Hier stak ze de man in zijn borstkast en linker bovenarm. Ze riep dat ze het slachtoffer zou doodsteken.

Voordat de Apeldoornse haar eigen woning verliet, nam ze filmpjes van zichzelf op waarin ze haar voornemen uitsprak om haar oom te doden. Dit is voor de rechtbank genoeg bewijs om te stellen dat de vrouw met voorbedachte rade te werk is gegaan.

Vrouw wilde excuses voor misbruik

De Apeldoornse is jarenlang misbruikt door haar oom en wilde hier excuses voor. Ze had niet de intentie om haar oom om het leven te brengen, zegt ze zelf. De man had voor het misbruik een taakstraf gekregen, maar dit was voor de vrouw niet genoeg. "Ik sta elke dag op met wat hij heeft gedaan en hoe hij mijn leven heeft verkloot", sprak ze twee weken geleden in de rechtbank.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psycholoog en een psychiater die de vrouw onderzochten, kwamen beiden tot de conclusie dat de vrouw aan meerdere stoornissen lijdt. Ze adviseerden de rechtbank haar als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank neemt dit advies mee, waardoor de vrouw een celstraf van 4 jaar krijgt, in plaats van de 5 jaar die de officier van justitie eiste.

Zodra de vrouw haar gevangenisstraf heeft uitgezeten, zal ze beginnen aan de tbs-behandeling. Deze maatregel met voorwaarden is volgens de rechtbank nodig om de maatschappij tegen haar te beschermen en om de ernstige problematiek van de vrouw te kunnen behandelen. Tot slot moet de Apeldoornse het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 2.500 euro.

Deel dit artikel