Bevat Video: Video
Ankeiler: Omwonenden ervaren overlast van het Joris Ivensplein. Overdag kost het parkeren iets meer dan drie euro en na 23:00 uur, staan auto’s er gratis en voor niets.

- Omwonenden ervaren overlast van het Joris Ivensplein. Overdag kost het parkeren iets meer dan drie euro en na 23:00 uur, staan auto’s er gratis en voor niets. Dat trekt veel gespuis aan en in de avonduren hangen er veel jongeren in hun auto’s rond. De gemeente stelt voor om een dagkaart van 30 euro in te voeren met de hoop daarmee het overlast terug te dringen.

Op dit moment mogen bewoners in de wijk Benedenstad parkeren met een parkeervergunning. Zij kunnen lang niet altijd hun auto kwijt, omdat iedereen er tegen betaling kan parkeren. Na 23:00 uur is parkeren gratis. Dit trekt veel auto's aan en de overlast neemt toe in de avonduren. De voorgestelde parkeermaatregel houdt in dat bezoekers voor de Benedenstad een dagkaart aanschaffen van € 30,-. Dit bedrag schikt af en stimuleert mensen elders te parkeren. Overlast blijft daarmee weg. De verhoging is ook nodig om de handhaving 24 uur per dag, 7 dagen in de week te kunnen bekostigen. Voor hen blijft het wel mogelijk om in de parkeergarages in de stad te parkeren. Deze kosten zijn € 3,40 per uur en na 18.00 uur zelfs maar € 0,50,- per uur.

Herrie, dealers en een onveilig gevoel

Omwonenden gaven aan zich onveilig te voelen. "Het gaat heel erg over herrie, over gedeald zien worden, dus ook over een onveilig gevoel dat wordt ervaren door mensen die daar wonen en mensen die bij bewoners op bezoek komen", zegt wethouder Cilia Deamen. De wethouder geeft aan dat er al enige tijd zorgen is over het gebied Joris Ivensplein en Kroneburgpark. Er zijn verschillende mogelijkheden besproken op een bewonersavond en parkeren lijkt een kansrijke oplossing.

Een aantal bewoners geeft aan het prettig te vinden dat de gemeente maatregelen wil treffen. "Een uitstekend idee, omdat bewoners nauwelijks de auto's kwijt kunnen en die dertig euro voorkomt dat hier andere mensen willen parkeren" vertelt een omwonende die op het plein uitkijkt. Volgens zijn buurman zijn er in de avonduren geparkeerde auto's waarin harde muziek wordt gedraaid en mensen die op het plein rondhangen om drugs te gebruiken.

Er zijn ook omwonenden die helemaal geen overlast ervaren. "Buitenproportioneel", reageert een vrouw die al jaren aan het plein woont. Zij ervaart naast uitgaanspubliek nauwelijks overlast. Mensen die het plein zien als een ontmoetingsplek zijn het met haar eens. Zo ook een meneer die het plein al jaren dagelijks bezoekt. Hij geeft aan dat de handhaving te streng uit de hoek komt. "Of er overlast is, nee helemaal niet. We werden wel gepakt, omdat we hier stonden met zeven man en ze gaven ons allen een bekeuring."

"Dit is Automobilistje pesten" roept VVD

VVD Nijmegen ziet de maatregel niet als oplossing. Volgens de partij wordt de kern van het probleem hier niet mee aangepakt.
"Er is overlast en die komt van hangjongeren en van mensen die s' avonds superhard lawaai uit hun auto maken. Niemand heeft last van netjes geparkeerde auto's en wat gaan we doen? Automobilistje pesten. Slecht plant." Stelt Dennis Walraven van VDD Nijmegen.
De partij ziet graag dat er wordt ingezet op handhaving en toezicht. De binnenstad moet toegankelijk blijven. De VVD'er ziet deze maatregel als een manier op een anti-autobeleid er doorheen te drukken. "Ik ga zo naar een woontoren verderop waar bewoners geen parkeervergunning krijgen, in Nijmegen Noord krijgen ze ook geen parkeervergunning. Parkeergarages worden in capaciteit verminderd, zodat er fietsen geparkeerd kunnen staan. Je kunt niet meer in Nijmegen komen en rustig de binnenstad in" licht Walraven toe.

Omwonenden moeten zich weer veilig voelen

De wethouder geeft aan dat de maatregel er toedient om overlast te minderen en daarin voert de behoefte van omwonende de boventoon. "De bedoeling is dat de overlast voor inwoners op dat gebied afneemt, dus dat zij weer een veilig gevoel hebben als zij s’ avonds ook naar huis komen en als ze gaan slapen dat er geen lawaai en gedoe is, waardoor ze niet fijn wonen. Dat is waar we met deze oplossing aan bij willen dragen." zegt Daemen.

Voordat dit voorstel ingaat, moet het college van burgemeester en wethouders hier een besluit over nemen. De gemeente organiseerde een informatieavond voor omwonenden. Allereerst kijkt het college naar wat er uit die avond is gekomen, voordat er verdere stappen worden gezet. En daarbij is de behoefte van de inwoners een belangrijk punt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel