Bevat Video: Video
Ankeiler: Tot vanavond 21.00 uur mogen we massaal naar de stembus voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen.

- Tot vanavond 21.00 uur mogen we massaal naar de stembus voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Maar voor die stembureaus zijn veel vrijwilligers nodig. Stichting Prokkel heeft daar iets op bedacht: ze laten mensen met een verstandelijke beperking helpen bij het vrijwilligerswerk.

Iedereen die aan de slag wil bij een stembureau moet een toelatingstoets doen. Voorafgaand aan deze toets, wordt er lesgegeven door een ervaringsdeskundige en de commissaris van de Koning. Deze opleiding en toets geldt ook voor de mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden tijdens hun vrijwilligerswerk wel begeleid door een andere vrijwilliger en vormen samen een prokkelduo.

Spanning

"Zij doen hetzelfde werk als de andere vrijwilligers, maar hebben een begeleider naast hun zitten. Zo hebben ze altijd iemand bij hun die ze kunnen helpen. De mensen die komen stemmen merken er niks van, want ze doen het super goed. Sommigen doen het zelfs zo goed dat ze als volledige vrijwilliger kunnen fungeren", zegt Michel Kerkhoff, de voorzitter van het stembureau aan de Geulstraat.

"In het begin was het wel spannend, maar nu is het vooral leuk, hele leuk", zegt Farahnaz Razawi die als vrijwilliger helpt bij het stemmen. Haar begeleider Nelleke Maassen van de Brink is ook positief: "Ja ik vind het heel leuk. Ik leer hier ook nog wat."

Stichting Prokkel hield twee jaar geleden, bij de gemeenteraadsverkiezingen, een succesvolle pilot. "Voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is dit heel belangrijk. Niet alleen worden ze zo meer betrokken bij dit democratische proces, ook zorgt het voor meer ontmoetingen tussen mensen met én zonder verstandelijke beperking", geeft de stichting aan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.