Ankeiler: Wie moet er als eerste geholpen worden bij de huisartsenpost? De keuze daarvoor- de zogenoemde triage- valt niet mee, maar de nieuwe game triagegame.nl helpt huisartsen hierbij.

- Wie moet er als eerste geholpen worden bij de huisartsenpost? De keuze daarvoor- de zogenoemde triage- valt niet mee, maar de nieuwe game triagegame.nl helpt huisartsen hierbij. De game is vanaf vandaag online beschikbaar en wordt ook opgenomen als vast onderdeel in de landelijke huisartsopleiding.

Bel je in het weekend de huisartsenpost met een klacht over overmatig oorsmeer? Dan is de kans zeer groot dat je wordt verwezen naar de reguliere spreekuren, want het is al druk genoeg met acute problemen zoals mensen die gevallen zijn.

Beperkte capaciteit

Maar niet in alle gevallen is de keuze zo makkelijk. Terwijl het juist zo belangrijk is dat er goede beslissingen worden genomen. Snel, nauwkeurig en veilig beslissen zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen. Hierdoor kan de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter verlopen. Zeker bij de beperkte capaciteit die er is.

Onze huisartsenzorg is continu toegankelijk, maar er is wel een beperkte capaciteit. Om die zo goed mogelijk te benutten, wordt triage toegepast bij aanmelding van een patiënt. Met een beperkt aantal vragen wordt een zo goed mogelijk beeld geschetst van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Wel eindverantwoordelijk, nauwelijks geschoold

Initiatiefnemer van de game is huisarts Boukje van Dijk. Naast haar baan als huisarts is zij coördinator van de vervolgopleiding tot huisarts aan het Radboudumc. Boukje van Dijk: “Als huisarts word je opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Het bepalen van de urgentie is echt een andere tak van sport, waarvoor je als huisarts nauwelijks wordt opgeleid, maar wel eindverantwoordelijk bent.”

In de Triage Game leer je spelenderwijs en in een levensechte setting hoe triage werkt, welke vaste criteria aan bod komen en wat potentiële valkuilen zijn. Je wordt gebeld door een patiënt met een hulpvraag en stelt een aantal vragen (triage) om snel te bepalen met welke urgentie en door welke zorgverlener de patiënt moet worden gezien (of niet). Aan het eind van het gesprek krijg je de ‘score’ te zien; heb je de juiste vragen gesteld en de juiste vervolghandelingen ingezet?

De totale game duurt ongeveer zestig minuten en kan steeds opnieuw worden gespeeld. De Stichting Nederlandse Triage Standaard zorgt voor updates van de game, zodat het een goed oefeninstrument blijft.

Meer over

Deel dit artikel