Bevat Video: Video
Ankeiler: De stembureaus zijn vandaag geopend voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Tot 21.00 uur vanavond kan er gestemd worden op tientallen locaties door de regio.

- De stembureaus zijn vandaag geopend voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Tot 21.00 uur vanavond kan er gestemd worden op tientallen locaties door de regio.

In Nijmegen opende het eerste stemlokaal al om 5.15 uur, in de stationshal van het NS-station in het centrum. De overige stemlokalen in de gemeente hanteerden de reguliere openingstijd van 7.30 uur. Op deze pagina (klik) is te zien waar alle 99 stemlokalen in de gemeente Nijmegen te vinden zijn en wat per lokaal de eventuele hulpmiddelen zijn op het gebied van toegankelijkheid en zicht en gehoor.

Beuningen

In de gemeente Beuningen zijn veertien stemlokalen te vinden, allen volgens de reguliere openingstijden van 7.30 tot 21.00 uur. Deze zijn verdeeld over Winssen (2), Ewijk (4), Beuningen (6) en Weurt (2). Klik hier voor de exacte locaties.

Druten

In de gemeente Druten moet men het doen met tien stemlokalen. Ook hier zijn geen afwijkende openingstijden van toepassing. De lokalen zijn als volgt over de dorpen verdeeld: Druten (5), Puiflijk (1), Afferden (2), Deest (1) en Horssen (1). Klik hier voor de exacte locaties.

Wijchen

De stemlokalen in de gemeente Wijchen, 22 stuks, zijn verdeeld over zes dorpen. Klik hier voor de exacte locaties. In Batenburg, Bergharen, Hernen, Niftrik en Balgoij is per dorp één stemlokaal te vinden. In Wijchen zelf zijn er 17. Ook hier wordt overal de reguliere openingstijd van 7.30 uur gehanteerd.

Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe heeft, met 23 stemlokalen, de meeste stemlocaties van onze regio, na Nijmegen. Klik hier voor de exacte locaties. De meeste stemlokalen zijn gevestigd in het gemeentehart Elst (10 locaties). Daarnaast is er één lokaal in Randwijk, Valburg, Slijk-Ewijk en Oosterhout. In de dorpen Zetten, Heteren en Driel zijn er twee lokalen en Herveld telt er drie. Het stemlokaal in Slijk-Ewijk opende pas om 13.00 uur. De overige locaties hanteerden de reguliere openingstijden.

Waterschapsverkiezingen

Er zijn in Nederland 21 Waterschappen die allemaal hun eigen gebied hebben. In dat gebied hebben zij het voor het zeggen over de wateren. “Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon water. Zij zuiveren dus ook ons rioolwater en zorgen voor genoeg water in onze sloten”, zegt Lotte Kaatee, woordvoerder van Waterschap Rivierenland, dat het in onze regio voor het zeggen heeft.

"De waterschappen gaan niet over alle wateren. Zo gaat Rijkswaterstaat over de grote rivieren en gaat de gemeente over de kade. De dijk, daar gaat het waterschap dan weer over", zegt Kaatee. Ze snapt dat er mensen zijn die het niet allemaal begrijpen. Maar dat maakt het niet minder belangrijk, volgens haar. In Nederland, waar we omringd zijn met water en 26 procent van het land onder de zeespiegel ligt, is het juist belangrijk om goed beschermd te zijn tegen water.Dit is niet het enige dat de Waterschappen doen. "De dijken moeten stevig zijn, dat vindt iedereen. Maar hoe schoon moet het water zijn? Is het schoon genoeg of moet het schoner? Kunnen we er iets met recreatie doen, of niet?" Dat zijn volgens Kaatee de vragen waar het over gaat.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.