Ankeiler: “Het is al twintig jaar een begrip in de stad, dus we balen enorm dat het dit jaar niet door kan gaan”, vertelt directeur Lieke Kamphuis over het nieuws dat er dit jaar geen Gebroeders van Lymborch Festival plaatsvindt.

- “Het is al twintig jaar een begrip in de stad, dus we balen enorm dat het dit jaar niet door kan gaan”, vertelt directeur Lieke Kamphuis over het nieuws dat er dit jaar geen Gebroeders van Lymborch Festival plaatsvindt. Vanwege te hoge kosten en het wegvallen van subsidies, krijgt de organisatie het niet voor elkaar om dit jaar een nieuwe editie te organiseren.

“We zijn volledig afhankelijk van subsidies. Daarin is het een en ander gewijzigd. De provinciale subsidie is weggevallen en in Nijmegen zijn we bezig met de ontwikkeling van de erfgoedregeling. Daarin is nog niet zoveel geld beschikbaar. Het is dus wachten totdat er weer geld is, zodat we weer grootse plannen kunnen maken", aldus de festivaldirecteur.

Sinds 2005 wordt ieder jaar het verhaal van de Gebroeders van Lymborch verteld; drie doodgewone jongens uit een Nijmeegse ambachtsfamilie die een internationale schilderscarrière maakten. Tijdens het festival zijn er allerlei ambachten, muziek en kleding uit die tijd te bewonderen.

Stadspartij Nijmegen is teleurgesteld dat het festival niet doorgaat. De partij heeft cultureel erfgoed hoog in het vaandel. Maar ondanks dat Stadspartij in de coalitie zit, kunnen zij niet zomaar regelen dat er subsidies voor dit soort festivals vrijkomt. "Wij gaan er niet zelf over welke partijen wel of geen subsidie krijgen. Daar hebben we commissies voor aangesteld. Nu is het zo dat het college bezig is met het uitrollen van een erfgoedregeling. Daar is het simpelweg op wachten", zegt Cees de Beer van de Stadspartij.

Het Gebroeders van Lymborch Festival is niet het eerste culturele festival in Nijmegen dat dit jaar niet door zal gaan. Eerder werd al aangekondigd dat voor het Festival Op ’t Eiland voorgoed het doek valt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.