Lead image 1:
Lead image TXT 1: Alexander Vandevelde, directeur van de Zevenheuvelenloop. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Hidde Bekhuis van de Radbouduniversiteit. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Door de coronacrisis hebben mensen minder gesport en daardoor deden vorig jaar minder mensen mee aan hardloopevenementen als de Zevenheuvelenloop.

- Door de coronacrisis hebben mensen minder gesport en daardoor deden vorig jaar minder mensen mee aan hardloopevenementen als de Zevenheuvelenloop. Zelfs toen het weer kon. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizenden lopers van de Radboud Universiteit en de Zevenheuvelenloop-organisatie.

Twee keer werd de Zevenheuvelenloop gecanceld vanwege de coronacrisis. Vorig jaar was er weer een editie, maar met minder deelnemers dan gebruikelijk. Ook bij andere sportevenementen zien de onderzoekers het aantal deelnemers verminderen. Dat blijkt uit cijfers van het NOC*NSF.

"We hadden eigenlijk verwacht dat tijdens de coronacrisis mensen juist meer zouden gaan sporten", zegt Alexander Vandevelde, directeur van de Zevenheuvelenloop. "Maar het zijn er juist minder geworden. Ook bij de Zevenheuvelenloop."

Alexander Vandevelde, directeur van de Zevenheuvelenloop. - Foto: Omroep Gelderland

'Sporten kun je laten'

"Sporten kun je makkelijk laten", legt Hidde Bekhuis, onderzoeker van de Radbouduniversiteit, uit. "Als dat uit je systeem is, dan is het moeilijk om het sporten weer een gewoonte te laten worden. Het is dus lastig mensen weer aan het sporten te krijgen. Mensen zijn luier geworden."

Maar hoe krijgt de Zevenheuvelenloop de afgehaakte sporters weer terug? "We denken na over toegangelijkere sportevenementen", zegt Vandevelde. "Het is ook een optie om sportevenementen op andere momenten in het jaar te houden."

De onderzoekers pleiten ervoor dat de overheid mensen stimuleert om te sporten. "Laat de overheid zich niet alleen richten op verenigingen, maar ook op de individuele sporter, die niet bij een vereniging zijn aangesloten."

Hidde Bekhuis van de Radbouduniversiteit. - Foto: Omroep Gelderland

Meer over

Deel dit artikel