Ankeiler: Welk vakje gaat rood gekleurd worden in het stemhokje? Voor de provinciale statenverkiezingen van komende woensdag zijn veel kiezers er nog niet uit.

- Welk vakje gaat rood gekleurd worden in het stemhokje? Voor de provinciale statenverkiezingen van komende woensdag zijn veel kiezers er nog niet uit. En daar zijn wel logische verklaringen voor.

Politicoloog Peter van der Heijden van de Radboud Universiteit Nijmegen constateert dat er altijd veel zwevende kiezers zijn. "Normaal is het percentage altijd rond de 25 procent, maar nu is het nog iets hoger. Dat komt mede door het enorme aantal partijen, maar ook met partijen die de basis van andere partijen losweken. Dat zie je heel sterk bij BBB. Die halen veel stemmen weg bij het CDA, maar die zweven vaak nog wel. Je zit met je hart vaak nog bij je vorige partij en met je hoofd bij een nieuwe. Soms dwarrelt dat pas in het stemhokje neer: hart of hoofd."

Van rechts naar links

"Bovendien zweeft de kiezer nu veel verder. Vroeger werd er gezweefd binnen de linkerflank of de rechterflank. Dan schoven ze een partij op. Maar nu steken kiezers het hele spectrum over. Iemand die SP stemt, maar de vorige keer nog VVD. Dat komt tegenwoordig ook voor."

Waterschappen verdrinken in eigen water

De twijfels komen ook door de manier van campagne voeren. "Die provinciale statenverkiezingen die lijken helemaal weggewapperd en worden overschaduwd door wie er in de Eerste Kamer komt. Het gaat alleen maar over wie er in Den Haag de grootste gaat worden. Als je de provinciale staten serieus wil nemen, moet je ook provinciale thema's aan de orde stellen. En dat geldt helemaal voor de waterschapsverkiezingen, die vallen helemaal weg. Die lijken wel te verdrinken in hun eigen water."

Wie kun je nog geloven?

Veel kiezers weten het ook nog niet. Fruithandelaar Hans bijvoorbeeld. "Op wie moet je nou stemmen? Wie kun je nog geloven in deze maatschappij? Iedereen houdt je voor de gek. Rutte kun je niet geloven, Kaag niet, Jetten niet en Hoekstra ook niet. Waar moet het in godsnaam heen in dit land?"

Heel slecht, maar ik weet er echt niks vanaf: mijn vader zou zich nu schamen dat ik dit zeg

En niet iedereen heeft ook door wat provinciale staten betekenen. "Nee, geen idee", zegt een jonge moeder. "Heel slecht, maar ik weet er echt niks vanaf. Mijn vader zou zich nu schamen dat ik dit zeg. Opeens drie weken van tevoren krijg je allemaal brieven thuis en zie je allemaal affiches. Dan is het er ineens en moet je er wat mee."

Een jonge vader vindt het ook lastig. "Voor de provinciale staten weet ik het nog wel. Je neigt wel gauw naar de partijen waar je landelijk ook op stemt. Maar het waterschap? Daar heb ik minder zicht op. Provinciaal zijn er wel thema's die ik belangrijk vind. Zoals de balans tussen landbouw en natuur."

Wel gaan stemmen

Peter van der Heijden vindt niet stemmen onverstandig. "Ik zou iedereen oproepen om te gaan stemmen. Want als je niet gaat, tel je niet mee. Het is niet zo dat er dan minder kamerzetels of minder provinciale statenzetels komen. De stem van degenen die wel gestemd hebben, wordt zwaarder. Het enige wat je doet, is andere mensen belangrijker maken dan jezelf. Dat zou ik nooit doen."

Deel dit artikel