Bevat Video: Video
Ankeiler: Babymassages schijnen goed te zijn voor de groei van een baby en de band tussen ouder en kind.

- Babymassages schijnen goed te zijn voor de groei van een baby en de band tussen ouder en kind. Op dit moment wordt onderzocht welke effecten de massages daadwerkelijk hebben, zoals ze worden ingezet bij gezinnen die te maken hebben met spanning vroeg in de babytijd. Kinderverpleegkundige Marja Rens ziet al jaren de positieve effecten. Vorige maand opende zij haar eigen babymassagepraktijk in Wijchen.

Onderzoeksorganisatie TNO en het Radboudumc analyseren, in samenwerking met verschillende jeugdgezondheidszorgorganisaties (JGZ), de effecten van dergelijke massages. Het masseren van baby's is niet nieuw. De zogenoemde Shantala babymassage is afkomstig uit India. Eerdere onderzoeken in andere landen tonen positieve effecten aan. In Nederland wordt het onderzoek voortgezet, omdat de massage mogelijk kan dienen als interventie bij kwetsbare gezinnen. Het blijft niet alleen bij het bestuderen van literatuur, maar de ondersteuning met babymassages wordt onderzocht zoals het in de JGZ-praktijk wordt toegepast, in combinatie met laagdrempelige ondersteuning in de opvoeding. Alle JGZ-professionals zijn geschoold om de massagetechnieken aan ouders te leren.

Baby's masseren in Wijchen

Marja Rens ontdekte Shantala babymassage jaren geleden. Ze vindt het goed om te horen dat er ook onderzoek wordt gedaan naar babymassages in de JGZ. Zelf past ze de technieken al jaren toe in haar werk als kinderverpleegkundige. In het ziekenhuis helpt ze ouders en verzorgers bij de zorg van hun kindje. "Als een kind ziek is, heb je daar met het hele gezin mee te maken en het geeft mij veel energie als ik ouders daar zelfredzaam in kan maken." Als aanvulling op haar vakkennis, volgde Rens de cursus 'docent Shantala babymassage'. De technieken zet ze in als verpleegkundige in het ziekenhuis, maar sinds kort ook in haar eigen babymassagepraktijk.

"Ik kreeg de cursus aangeboden van mijn werkgever. Tijdens de cursus had ik een stagebaby waar ik mee kon oefenen. Deze baby reageerde er supergoed op en de moeder vond het ook heel fijn. Dat was voor mij de trigger om naast mijn werk, mijn eigen praktijk te beginnen." vertelt Rens. De massage is een quality-time momentje voor ouder en kind. Volgens Rens leren ouders hun kinderen goed kennen en geven ze de kleine vertrouwen in de omgeving. Het schept een sterkere band. Rens geeft ouders les in het babymassage. Het is geen baby spa, maar een cursus. Dat is volgens Rens veel effectiever en waardevoller voor de band tussen ouder en kind.

Onderzoek naar effecten nu ook in Nederland

De babymassagetechnieken worden internationaal toegepast. Uit die onderzoeken blijkt dat ouders minder stress ervaren en het contact met hun kindje versterkt kan worden. Ook in de Nederlandse JGZ wordt babymassage gecombineerd met opvoedondersteuning en in een aantal regio's toegepast. De veelbelovendheid ervan was reden om het onderzoek te starten..

"Het is een van de kansrijke interventies die in de praktijk wordt toegepast.", noemt de woordvoerder van TNO. "In theorie is deze vorm van ondersteuning veelbelovend". In Nederland is dit nooit onderzocht. De massage zou wellicht een goede tool zijn voor laagdrempelige steun aan ouders."

De jeugdgezondheidssector wil ouders en opvoeders zo laagdrempelig mogelijk kunnen begeleiden. "Het is heel waardevol dat je ouders en verzorgers een tool als deze kan aanbieden in de eerste levensfase van hun kindje. Juist als baby's zo jong zijn, zijn er weinig laagdrempelige tools waarmee ouders en verzorgers, die spanning ervaren, bijvoorbeeld door onrust of veel huilen van hun kindje, ondersteund kunnen worden", licht TNO toe. Als hiervan de effectiviteit kan worden aangetoond, kan dit helpen om dit voor meer ouders beschikbaar te maken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door TNO en het Radboudumc, in samenwerking met verschillende JGZ-organisaties, veelal in de randstand. Het onderzoek is om verschillende redenen, waaronder corona wat vertraagd. De dataverzameling loopt nog enkele maanden door. Verwacht wordt dat de onderzoekers in 2024 kunnen zeggen wat de effecten zijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel