Ankeiler: De regering is bezig met een nieuw stelsel voor asielopvang, waarbij elke gemeente wettelijk een bijdrage moet gaan leveren in de huisvesting van asielzoekers.

- De regering is bezig met een nieuw stelsel voor asielopvang, waarbij elke gemeente wettelijk een bijdrage moet gaan leveren in de huisvesting van asielzoekers. De gemeenten Wijchen en Druten hebben vrijdag bekendgemaakt dat zij hebben besloten om hierin gezamenlijk op te trekken.

Vrijdag werd ook duidelijk dat een aangepast voorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers is uitgesteld, en pas na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De landelijke Spreidingswet moet volgens de regering zorgen voor meer rust, stabiliteit en een eerlijkere verdeling in de asielopvang.

Proactief locaties aanbieden aan COA

Renske Helmer-Englebert, burgemeester van Wijchen: “Wij willen zelf de regie houden, en locaties proactief aanbieden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zo kunnen we zelf bepalen welke locaties wij het meest geschikt vinden.”

Het gaat om de opvang van verschillende doelgroepen, zoals asielzoekerscentra (azc’s); tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers; kleinschalige huisvesting van alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (zonder ouders); extra woningen voor statushouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog steeds plekken in azc’s bezet houden).

Druten en Wijchen nemen verantwoordelijkheid

De colleges van Wijchen en Druten zien de huisvesting van vluchtelingen voortaan als een gezamenlijke opgave. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld van Druten: “De nood is erg hoog en we willen onze verantwoordelijkheid nemen. Asielzoekers moeten onder humane omstandigheden in ons land kunnen worden opgevangen. Buiten slapen zoals afgelopen zomer in Ter Apel moeten we echt voorkomen.”

De komende weken besluiten beide colleges in samenspraak met de gemeenteraden over een goede verdeling van taken en geschikte locaties. Beide gemeenten voelen de verantwoordelijkheid om hier snel mee aan de slag te gaan.

Eerst omwonenden informeren

Als de twee gemeenten een besluit hebben genomen over een bepaalde locatie, dan worden éérst de omwonenden en andere belanghebbenden hierover geïnformeerd. De afspraken die beide gemeenten maken, staan los van de opvang van Oekraïense vluchtelingen die al in beide gemeenten bestaat. Deze vallen landelijk ook niet onder de Spreidingswet.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.