Bevat Video: Video
Ankeiler: Aanstaande woensdag kunnen we naar de stembussen voor de Provinciale Staten, maar dit is niet het enige waar we voor stemmen. Op dezelfde dag zijn ook de Waterschapsverkiezingen.

- Aanstaande woensdag kunnen we naar de stembussen voor de Provinciale Staten, maar dit is niet het enige waar we voor stemmen. Op dezelfde dag zijn ook de Waterschapsverkiezingen. Maar wat houdt dat in en waar stemmen we op?

We stemmen op de Waterschappen. Er zijn in Nederland 21 Waterschappen die allemaal hun eigen gebied hebben. In dat gebied hebben zij het voor het zeggen over de wateren. “Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon water. Zij zuiveren dus ook ons rioolwater en zorgen voor genoeg water in onze sloten”, zegt Lotte Kaatee, woordvoerder van Waterschap Rivierenland.

Ingewikkeld

"De waterschappen gaan niet over alle wateren. Zo gaat Rijkswaterstaat over de grote rivieren en gaat de gemeente over de kade. De dijk, daar gaat het waterschap dan weer over", zegt Kaatee. Ze snapt dat er mensen zijn die het niet allemaal begrijpen. Maar dat maakt het niet minder belangrijk, volgens haar. In Nederland, waar we omringd zijn met water en 26 procent van het land onder de zeespiegel ligt, is het juist belangrijk om goed beschermd te zijn tegen water.

Dit is niet het enige dat de Waterschappen doen. "De dijken moeten stevig zijn, dat vindt iedereen. Maar hoe schoon moet het water zijn? Is het schoon genoeg of moet het schoner? Kunnen we er iets met recreatie doen, of niet?" Dat zijn volgens Kaatee de vragen waar het over gaat.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel