Ankeiler: De inwoners van de regio Nijmegen moeten de komende jaren waarschijnlijk rekening houden met veel hogere OZB-belasting dan ze de afgelopen jaren gewend waren.

- De inwoners van de regio Nijmegen moeten de komende jaren waarschijnlijk rekening houden met veel hogere OZB-belasting dan ze de afgelopen jaren gewend waren. De Onroerend Zaak Belasting (OZB) is bij de meeste gemeenten namelijk nauw verbonden met de hoogte van de inflatie. Ook de gemeente Nijmegen koppelt de stijging van de OZB aan het inflatiecijfer en laat weten dat in de toekomst eveneens te zullen doen.

Stijgende prijzen ook voor Nijmegen probleem

Nijmegen gebruikt onder meer het inflatiecijfer van het Centraal Plan Bureau (CPB) en berekent voor dit jaar een gemiddelde stijging van de OZB met 6,9 procent. De gemeente Nijmegen zegt dat de koppeling van het inflatiepercentage de basis is voor het bedrag dat eigenaren van woningen gemiddeld meer aan OZB gaan betalen. Juist deze koppeling schept duidelijkheid voor de inwoners.

Nijmegen zegt dat hogere tarieven noodzakelijk zijn, om de stijging van de gemeentelijke lasten op te vangen. Ook de gemeente heeft namelijk te maken met hogere kosten als gevolg van de stijgende prijzen. "Wanneer wij als gemeente de tarieven niet mee laten stijgen, dan ontstaan er tekorten," zo stelt Nijmegen.

Ook Wijchen koppelt OZB aan prijscompensatie

Ook wethouder Willy Brink (financiën) van Druten zegt dat de inflatiecorrectie in principe de stijging bepaalt van de OZB-belasting. "Maar we nemen wel de situatie in ogenschouw en we bekijken van jaar tot jaar wat we het beste kunnen doen," zegt Brink.

Hij benadrukt dat Druten de laatste jaren de OZB nauwelijks heeft verhoogd. Bovendien zit Druten met de OZB-belasting duidelijk onder het regionaal gemiddelde. Men had wel het plan om die achterstand geleidelijk in te lopen.

Ook de gemeente Wijchen zegt dat de OZB-belasting bij hen is gekoppeld aan de prijscompensatie. Op dit moment zijn er geen initiatieven om van dat beleid af te wijken, aldus een woordvoerster van de gemeente Wijchen.

Beuningen koppelt OZB niet aan inflatiecijfer

Het Beuningse college van B&W kijkt er geheel anders tegenaan. Volgens Beuningen is er geen directe koppeling tussen het inflatiecijfer en de stijging van de OZB-belasting. Naast de algemene uitkering van het rijk zijn de lokale heffingen een middel om kostenstijgingen te compenseren. Als de inflatie 10 procent bedraagt, wil dat niet zeggen dat de OZB ook automatisch met 10 procent toeneemt, aldus de gemeente Beuningen.

Naar verwachting zal de hoge inflatie de komende jaren niet zomaar verdwijnen. Volgens het CBS was de inflatie in januari gedaald naar 7,6 procent. De inflatie is weliswaar aan het dalen, maar de banken gaan voor volgend jaar uit van een inflatie van 4 á 5 procent. Dat is duidelijk hoger dan de laatste jaren.

Bovendien is er door de oorlog in Oekraïne een grote onzekerheidsfactor. Is er bijvoorbeeld volgend jaar een strenge winter, dan stijgen de energieprijzen waarschijnlijk weer en aansluitend ook de inflatie.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel