Ankeiler: In Nijmegen kampt 14% van de jongeren met overgewicht. Sinds de coronaperiode is dit percentage waarschijnlijk nog een beetje toegenomen.

- In Nijmegen kampt 14% van de jongeren met overgewicht. Sinds de coronaperiode is dit percentage waarschijnlijk nog een beetje toegenomen. Dit blijkt uit een debatnotitie van D66, waar ook in staat wat eventuele oplossingen kunnen zijn om dit percentage naar beneden te halen.

Overgewicht kan grote nadelen hebben in het sociale leven. Als je last hebt van overgewicht, is het bijvoorbeeld lastig om aan sommige activiteiten mee te doen. Jongeren met overgewicht zijn sneller moe, waardoor sporten zwaarder is. Ook kan het zo zijn dat deze jongeren vaker worden gepest, minder aansluiting hebben bij leeftijdsgenoten en een grotere kans hebben op bijvoorbeeld een depressie. Dit is volgens D66 zeer zorgelijk.

Ook gezondheidsrisico’s kunnen een rol gaan spelen in het leven van mensen met overgewicht. Er is een grotere kans op het oplopen van hart- en vaatziekten en suikerziekte, ademhalingsproblemen en meer last van bewegingsproblemen. Dit zijn een aantal risico’s van het hebben van overgewicht.

Mogelijke oplossingen

Eten is een van de grootste problemen bij jongeren met overgewicht. Het oog van jongeren valt snel op ongezonde dingen, want ongezonde dingen zijn natuurlijk hartstikke lekker. Maar als je alleen maar ongezonde dingen eet, is de kans groter dat je overgewicht oploopt. Als het aan D66 ligt, krijgen jongeren binnenkort bij een sportevenement bijvoorbeeld geen vette broodjes meer, maar een bakje met stukjes fruit.

Ook in schoolkantines moet alles gezonder worden, vindt de partij. Dit is de laatste jaren al steeds meer het geval. Maar als er alternatieven in de buurt zijn, zoals supermarkten, kiezen jongeren meestal alsnog daarvoor.

Als oplossing wilt D66 het in de stad allemaal gezonder maken. Ze willen bijvoorbeeld fastfoodketens zo ver mogelijk van scholen weg hebben en met de inrichting van de stad voldoen aan de gezondheidsoverwegingen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel