Ankeiler: De gemeente Druten constateert dat steeds meer inwoners moeite hebben om financieel rond te komen.

- De gemeente Druten constateert dat steeds meer inwoners moeite hebben om financieel rond te komen. Vanwege de verschillende crises (corona, energie) doen, vergeleken met vroeger, meer doelgroepen een beroep op het armoede- en schuldhulpverleningsbeleid van de gemeente.

De aanpak van armoede en schulden hangt volgens de gemeente sterk samen. Daarom gaat de gemeente Druten met ingang van dit jaar het armoedebeleid en de schuldhulpverlening samenvoegen in één 'Beleidsplan Geldzorgen, Armoede en Schulden 2023-2024'.

Gemeente heeft wettelijke zorgplicht

Het college van B&W heeft over deze problematiek onlangs een informatienota samengesteld voor de gemeenteraad. Daarin worden de uitgangspunten vermeld voor de ondersteuning van huishoudens met een laag inkomen en inwoners met geldzorgen of schulden. Het is de bedoeling dat dit beleid in april door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Druten kent al jarenlang een lokaal minimabeleid. Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht voor het financiële welzijn van hun inwoners. Ook is de gemeenteraad wettelijk verplicht telkens voor een termijn van vier jaar een plan op te stellen dat richting geeft aan integrale schuldhulpverlening.

Gezinnen met kinderen

Daarbij komt de nadruk steeds meer te liggen op de preventie van geldproblemen en de vroeg-signalering van schulden. Het college van Druten heeft in dit verband vooral aandacht voor gezinnen met kinderen.

"Kinderen en jongeren dragen de negatieve gevolgen van armoede hun leven lang met zich mee. Opgroeien in armoede belemmert hun ontwikkeling, hun gezondheid en hun kansen. Kinderen die opgroeien in armoede moeten blijven meedoen met hun leeftijdsgenoten," zo staat te lezen in de informatienota. Daarom regelt de gemeente via de stichting Leergeld dat deze kinderen dankzij een lidmaatschap, cursus, kleding, fiets of schooltas overal aan kunnen meedoen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.