- Geschreven door Rick van Elk
Hier blijft groente betaalbaar: "De prijs bepaal je zelf"
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: We merken allemaal wel dat alles tegenwoordig duurder wordt, ook het dagelijkse eten in de supermarkten. Zelfs groente is inmiddels twee keer zo duur geworden.

NIJMEGEN - We merken allemaal wel dat alles tegenwoordig duurder wordt, ook het dagelijkse eten in de supermarkten. Zelfs groente is inmiddels twee keer zo duur geworden. Desondanks vinden tuinders Vera en Fernande dat iedereen wel gewoon gezond moet kunnen eten. Daarom zetten zij zich in voor het verbouwen van betaalbare groente.
Tuinders Vera en Fernande steken de handen uit de mouwen op Het Heerlijke Land. Dat is een zelfoogst moestuin waar iedereen mag oogsten. Er valt een hoop werk te verrichten. Er zijn wel 200 verschillende gewassen te vinden. “Hier zie je nog de boerenkool van het afgelopen seizoen. Hier hebben we dan de winterpostelein. En hier mogen de oogst deelnemers dan ook zelf van oogsten”, vertelt Fernande. En dat is dan ook precies waar deze tuin voor is bedoeld: mensen hun eigen voedsel laten oogsten.
Het grote verschil is dat mensen hier zelf oogsten
Vera en Fernande hebben deze tuin vorig jaar overgenomen met een duidelijk streven. “We willen graag een diversere groep oogst deelnemers bereiken, zodat mensen, voor wie biologisch voedsel vaak ontoegankelijk is, dat wel hier kunnen komen plukken.” Want voedsel uit Het Heerlijke Land is een stuk betaalbaarder dan uit de supermarkt. “Zij moeten het verpakken en verplaatsen, waardoor het allemaal wat duurder is”, vervolgt Vera. “En hier komen de mensen het zelf oogsten. Dat is het grote verschil. Vooral omdat dit de kortste keten is die je kunt hebben. Er zitten geen distributiecentra tussen, geen winkels, dus de burger koopt direct van de boer.”
De prijs bepaal je zelf
Om de tuin toegankelijk te houden voor alle deelnemers, wordt er gebruik gemaakt van een soort solidair betaalsysteem. Het voedsel wordt verkocht via plukabonnementen. De prijzen bepaal je zelf. Hiermee willen de ondernemers de gezondheidskloof verkleinen. Goed voor de mens, maar ook voor de natuur. “Niet de bodem uitputten, wat de reguliere landbouw vaak doet, maar juist de bodem beter maken. Het bodemleven voeden”, aldus Fernande.
Een mooie gemeenschap creëren
Deze maand, maar ook in april en mei, staan er nog meerdere open dagen op de planning. Vera en Fernande hopen nog veel meer te bereiken met Het Heerlijke Land. “Om zoveel mogelijk mensen onbespoten groenten te laten eten en daarmee ook bij te dragen aan een goed klimaat, een fijne leefomgeving en lekker eten”, zegt Vera. Fernande vervolgt: “En daarbij om een mooie gemeenschap te creëren op het land. Je ziet daarmee heel veel verschillende mensen, die elkaar anders misschien niet tegen zouden komen, elkaar hier wel tegenkomen. Ik vind dat heel mooi om te zien.”
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.