Bevat Video: Video
Ankeiler: De waanzinnige berg luiers recyclen. Dat gebeurde al in Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen. Daar komt Nijmegen nu bij.

- De waanzinnige berg luiers recyclen. Dat gebeurde al in Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen. Daar komt Nijmegen nu bij. Bijna tien procent van ons restafval bestaat uit vieze luiers, maar recyclen gebeurt nog maar weinig.

Met een plastic zak vol poep en plas naar een aparte container lopen. Klinkt misschien gek, maar is helemaal niet zo gek als het in eerste instantie kan klinken. Het levert namelijk frisse winst op. Voor het milieu én voor je portemonnee.

Alleen in Weurt

De jaarlijks berg aan vieze luiers in ons land bedraagt zo’n 200.000 ton. Nog eens een zelfde hoeveelheid komt van ziekenhuizen en zorgcentra. Voor al die vieze luiers is veelal maar één bestemming: de verbrandingsoven. Bij afvalverwerker ARN in Weurt staat de enige recyclinginstallatie van Nederland die luiers kan verwerken.

In de meeste gemeenten wil het maar niet van de grond komen, want kostbaar. Maar in het Rijk van Nijmegen zijn ze verrast door het succes. "Eigenlijk al onze verwachtingen zijn overtroffen", zegt Melissa Kars van afvalverwerker Dar. "Want het is hartstikke populair. Het wordt heel goed gebruikt door alle inwoners."

Superfijn

Eén van die inwoners is Kiki van Alst uit Lent. Die vindt het naar eigen zeggen 'superfijn' dat luiers nu apart weggegooid kunnen worden. "Zo zit onze restafvalzak minder snel vol en besparen we geld. Daarnaast kunnen we nu zelf bepalen wanneer we de luiers wegbrengen. Dit zorgt voor een fris huis. En het scheiden van luiers is natuurlijk goed voor het milieu en de toekomst van onze kinderen.”

En al dat inzamelen levert een waanzinnige berg vieze luiers per jaar op in het Rijk van Nijmegen, weet Melissa Kars. "Al bijna 1000 ton in anderhalf jaar. In het eerste jaar was het 220.000 kilo, afgelopen jaar 860.000 en dat gaan we dit jaar met Nijmegen erbij overtreffen." Dat zijn heel veel volle vuilniswagens. "Er gaat zo'n 11.000 kilo in een vrachtwagen", rekent Kars voor. "Dus dat zijn er 78"

Hete poepsoep

Bij de ARN in Weurt gaan ze met die vieze luierberg aan de slag. Kars: "Om het even een beetje simpel te houden: ze maken daar een hete soep van." Uit die poepsoep van 250 graden komt uiteindelijk hoogwaardige kunststof tevoorschijn en de plas en poep wordt biogas en daarmee elektriciteit.

Van het gerecycled plastic kun je parkbankjes, autobumpers, of zelfs een compleet huis bouwen zoals ze langs de Rijn tussen Arnhem en Oosterbeek al gedaan hebben. En de berg vieze luiers? Die groeit alleen maar…

"Ja, dat is aardig wat", zegt Jean Paul Broeren terwijl hij de kilo's van zo'n volle zak vieze luiers in zijn hand weegt. "Een paar van die zakjes in de week, dan zit je vuilniszak zo vol", constateert de Nijmeegse wethouder en hij merkt op dat het daarmee niet enkel goed voor het milieu is. "Nee, ook voor de portemonnee." Broeren krijgt bijval van Melissa Kars. "Hoe meer je scheidt, hoe minder restafval je hebt. En restafval kost geld, dus hier bespaar je ook echt mee."

Kijk hieronder naar de inzameling van de luiers.