Bevat Video: Video
Ankeiler: Zijn onze dijken bestand tegen de klimaatverandering en de zeespiegelstijging die daarbij hoort? Door de dijkproeven die momenteel bij Wijchen plaatsvinden, is dit straks wel het geval.

- Zijn onze dijken bestand tegen de klimaatverandering en de zeespiegelstijging die daarbij hoort? Door de dijkproeven die momenteel bij Wijchen plaatsvinden, is dit straks wel het geval. In Wijchen wordt er namelijk getest door grassen, kruiden en plantjes op de hellingkant te laten groeien. Dit zorgt ervoor dat de dijken steviger worden.

Om te zien of die theorie ook in de praktijk werkt, zul je toch echt een vloedgolf op zo'n bloemrijke dijk af moeten sturen. En dat is dan ook wat er op de Maasbandijk gebeurde vandaag. Terwijl een simulator om de paar tellen water over de met 55 soorten begroeide graskant stuwt, meten onderzoekers hoe de dijk zich qua stevigheid houdt. Dit alles gebeurt in het kader van Future Dikes, waarbij namens Waterschap Rivierenland wordt gezocht naar de dijken van de toekomst.

Resultaat

In Wijchen zijn ze bijna klaar met de dijkproeven. Wanneer deze dijkproeven zijn afgerond worden alle resultaten geanalyseerd. Het is de bedoeling dat de resultaten nog voor de zomer openbaar worden gemaakt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel