Ankeiler: Er moet een streep worden gezet door coronaboetes die worden aangevochten voor de rechter. Dat betoogde Henny Sackers maandag op NPO Radio 1.

- Er moet een streep worden gezet door coronaboetes die worden aangevochten voor de rechter. Dat betoogde Henny Sackers maandag op NPO Radio 1. Hij is politierechter, en hoogleraar sanctierecht in ruste van de Radboud Universiteit.

Van de totaal 180.000 uitgedeelde coronaboetes, zijn duizenden zaken aangevochten. Er liggen nog 4000 zaken klaar voor de rechter om te behandelen. En over nog eens 7000 zaken moet het Openbaar Ministerie beslissen of dat ook rechtszaken worden.

Henny Sackers vindt dat de beschikbare rechters zich beter bezig kunnen houden met zaken die de samenleving schokken.

Zedenzaken die om behandeling schreeuwen

"Wij willen in onze samenleving dat een strafrechter de serieuze grote zaken gaat behandelen. Zedenzaken die om behandeling schreeuwen, zaken waar slachtoffers recht op hebben om snelle beoordeling te krijgen. Als je die duizenden coronazaken allemaal voor de rechter wil brengen, gaat het overbelaste systeem nog verder verstopt raken en dan vraag ik me af: wat heeft dat dan voor zin?"

"Het Openbaar Ministerie wil geen streep door de zaken zetten, ook al vinden we het nu weer volstrekt normaal om 's avonds over straat te gaan en binnen 1,5 meter van elkaar te komen. Je geeft anders aan dat je deze destijds belangrijke normen niet serieus neemt. Het OM vindt dat het de handhaving en sancties verschuldigd is aan mensen in frontlinie."

Paar blikken rechters

"Maar we hebben geen capaciteit om al die duizenden verzetschriften nog te gaan behandelen", zegt de Nijmeegse Sackers. We kunnen niet een paar blikken rechters open trekken om al die boetes te gaan beoordelen."

Sackers zegt dat de tekorten aan rechters al midden jaren negentig steeds erger werden. "Dat al die coronaboetes daar overheen kwamen, heeft het alleen maar verergerd."

Deel dit artikel