Lead image 1:
Lead image TXT 1: Van der Linde geeft Klaas Drupsteen uitleg over het zandwinproject. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Bij het zandwin- en herinrichtingsproject Geertjesgolf in Winssen worden volgens directeur Herman van der Linde van Nederzand bijzondere ontdekkingen gedaan.

- Bij het zandwin- en herinrichtingsproject Geertjesgolf in Winssen worden volgens directeur Herman van der Linde van Nederzand bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo worden regelmatig resten van mammoeten opgezogen. "Er hebben hier vroeger grote beesten rondgelopen en daar vinden we onderdelen van."

Van der Linde leidt in Winssen een enorm project. Zelf spreekt hij van het grootste zandwinproject van Nederland. "We bedienen hiermee twintig procent van de markt voor beton en metselzand", zegt hij met gepaste trots.

In het programma Klaas op Klompen legt de directeur uit dat het zand in Winssen bijzonder is. "De korrels die nodig zijn voor het betonzand, dat zijn grove korrels en die vind je niet overal in Nederland." Het zand dat bij het kleinste dorp van de gemeente Beuningen wordt gewonnen, is overigens niet direct bruikbaar. "Dat moet eerst verwerkt, schoongemaakt en gesorteerd worden. En weer in de juiste samenstelling worden samengevoegd."

Kilometerslange band

Van der Linde staat bij de enorme transportband waarop het zand de haven bij Winssen wordt ingevoerd. Hij vervolgt: "Twee kilometer verder landinwaarts wordt het zand uit de grond gehaald. Met twee grote elektrische zuigers wordt het losgemaakt en opgezogen. Het zand gaat dan via deze lopende band naar de speciaal aangelegde haven, waar het verder wordt verwerkt."

Van der Linde geeft Klaas Drupsteen uitleg over het zandwinproject - Foto: Omroep Gelderland

Weerstand

Maar niet iedereen is blij met dit zandwinproject. Vanuit Winssen en omgeving is veel weerstand. Dat snapt Van der Linde wel. "Het is een ingreep in het landschap. En verandering levert altijd weerstand op. De kunst voor ons is om daar zoveel mogelijk tussendoor te laveren."

Volgens inwoner Wim van der Putten is vooral het lawaai op de zandwinlocatie, de transportband en in de haven een probleem. "Omwonenden wonen opeens in een industriegebied", benadrukt hij.

Tijdens de verbouwing van het landschap tot een nieuw landschap - want dat gebeurt er in Winssen - probeert de projectontwikkelaar de overlast zoveel mogelijk te beperken. Van der Linden: "Straks willen we het project met een zo mooi mogelijk eindresultaat achterlaten: een natuurgebied waar je ook recreatief van kunt genieten." Maar dit zal pas over een jaar of tien te zien zijn.

Benieuwd naar Winssen en het zandwinproject? Presentator Klaas Drupsteen sprak Herman van der Linden tijdens zijn wandeling over het Ambts- en Rijkspad. Dertig procent van dit klompenpad loopt door het gebied van dit zandwinproject. Maar het klompenpad doorkruist ook boomgaarden, uiterwaarden en velden met uitzichten over de Waal. Bekijk hier de hele uitzending.

Meer over

Deel dit artikel