Ankeiler: Elke gemeente in ons land heeft sinds 2022 de wettelijke verplichting om een sluitend beleid te ontwikkelen voor de aanpak van mensenhandel.

- Elke gemeente in ons land heeft sinds 2022 de wettelijke verplichting om een sluitend beleid te ontwikkelen voor de aanpak van mensenhandel. Het college van B&W van Druten wil deze criminele activiteiten serieus een halt toeroepen, zo blijkt uit de informatienota 'Aanpak mensenhandel Druten'.

Bij mensenhandel gaat het om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, en bijvoorbeeld ook organenhandel. Het werven, vervoeren en huisvesten met gebruik van dwang met de bedoeling om deze persoon uit te buiten. Veel gevallen blijven ongeregistreerd en daardoor onbekend. Mensenhandel heeft ook een relatie met criminele zaken als kinderporno, slavenhandel en mensenroof.

Ernstig onderschat probleem

Inmiddels hebben 14 gemeenten in de regio gezamenlijk het beleidsstuk 'Kader aanpak mensenhandel Gelderland-Zuid' samengesteld. Zo wil men komen tot de aanpak van mensenhandel in deze regio op regionaal en lokaal niveau.

Mensenhandel is in Nederland een ernstig onderschat probleem. Meestal vindt dit plaats via criminele samenwerkingsverbanden, die misbruik maken van de legale wereld.

Mensenhandel is een prioriteit

Mensenhandel is een vorm van ondermijning en wordt beschouwd als een van de zwaarste vormen van criminaliteit. Daarom wil men de regio vrij maken van uitbuiting en mensenhandel. In het regeerakkoord is mensenhandel nu aangemerkt als een prioriteit.

Mensenhandel en mensensmokkel worden soms met elkaar verward. Mensensmokkel is het illegaal transporteren van mensen over internationale grenzen. Bij mensensmokkel is in eerste instantie sprake van een vrijwillige relatie tussen de smokkelaar en de persoon die het land wil verlaten.

Tijdig signalen oppikken

Medewerkers van gemeenten, zoals baliemedewerkers van Burgerzaken, toezichthouders en inspectiemedewerkers kunnen op allerlei manieren signalen oppikken van mensenhandel. Dat kan door middel van indirect contact met mogelijke daders en slachtoffers, maar ook door contact met personen die hand- en spandiensten verlenen. Zoals huisjesmelkers die voorzien in onveilige woonruimten voor arbeidsmigranten. Of bij controles van bijvoorbeeld prostitutiebedrijven en in de horeca, bouw en landbouw.

Men moet dan wel leren om signalen van mensenhandel te herkennen. Mensenhandel staat ook in relatie tot anonieme locaties zoals vakantieparken en illegale hotelprostitutie.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.