Ankeiler: De gemeente Nijmegen wil het mogelijk gaan maken om zonnepanelen op monumentale panden te plaatsen.

- De gemeente Nijmegen wil het mogelijk gaan maken om zonnepanelen op monumentale panden te plaatsen. Deze zonnepanelen komen niet alleen op de achterkant, maar onder voorwaarde ook aan de voorkant van monumenten. Op deze manier worden monumenten duurzamer en is het aantrekkelijker om er in te wonen en werken.

De versoepelingen van de huidige regels gaan in maart van start. Nijmegen is een van de eerste gemeenten waar dit mogelijk wordt gemaakt. Volgens de gemeente is het belangrijk dat monumenten met de wensen van de tijd meegaan. Ook moeten monumenten betaalbaar en bruikbaar blijven. Daarom is verduurzaming van monumenten van belang. Het gaat niet alleen om besparing door middel van isolatie, maar ook om het opwekken van duurzame energie.

Argument voor plaatsen zonnepanelen

Een van de argumenten voor het voorstel is dat veel eigenaren hoge energiekosten hebben, omdat veel panden hoge plafonds hebben. Het plaatsen van zonnepanelen kan ervoor zorgen dat eigenaren hun eigen stroom kunnen opwekken. Zo houden ze ook geld over voor het in stand houden van de monumenten.

Erfgoed behouden

Het is belangrijk dat de monumenten zijn monumentale uitstraling kunnen behouden. Daarom zijn er criteria opgesteld waarbinnen het plaatsen van zonnepanelen mogelijk wordt. Belangrijk is ook dat de monumenten niet beschadigd raken, omdat de gemeente Nijmegen zijn erfgoed wil beschermen en in stand wil houden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel