Ankeiler: De gemeente Beuningen heeft kritiek op de pogingen van de gemeente Nijmegen om de stikstofrechten van boeren in Overbetuwe over te kopen, zonder die gemeente vooraf te informeren.

- De gemeente Beuningen heeft kritiek op de pogingen van de gemeente Nijmegen om de stikstofrechten van boeren in Overbetuwe over te kopen, zonder die gemeente vooraf te informeren. "Dat was niet de goede gang van zaken," zo zei wethouder Pascal Cobussen onlangs op een commissievergadering van de Beuningse gemeenteraad.

Cobussen wist te melden dat Nijmegen inmiddels excuses heeft aangeboden aan de gemeente Overbetuwe. "Het is belangrijk dat we als gemeenten in deze regio goed met elkaar omgaan. Als het gaat over stikstofrechten, is het wel zo netjes om dat vooraf goed af te stemmen met de buurgemeente," aldus wethouder Cobussen.

Geen boeren in Beuningen benaderd

Het college van B&W van Beuningen heeft bij de eigen boeren nagevraagd of ze hierover zijn benaderd door een andere gemeente in de regio. Dat bleek niet het geval en ook Nijmegen heeft verklaard dat zij geen boeren in Beuningen hebben benaderd.

De wethouder zei het belangrijk te vinden om dit te weten. "Want het zou zo kunnen zijn dat wij in de toekomst stikstofrechten zouden willen verwerven voor onze eigen plannen. Momenteel speelt dat niet, maar straks moeten wij met woningbouw, ontsluitingswegen, enzovoort mogelijk ook voldoen aan een soort stikstoftoets," zei Cobussen.

Provincie gaat regie voeren

Hij verwees naar een bijeenkomst vorig jaar juni op het provinciehuis. Cobussen: "Daar stelde de provincie dat zij qua stikstofrechten de regie gaan voeren. Zij gaan een stikstofbank oprichten en samen met de gemeenten bekijken hoe de problemen kunnen worden opgelost. Beuningen kan zich goed vinden in die regierol van de provincie."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.