Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De Syrische supermarkt Tayba Markt van Jehad Al Ouwer. Foto: RN7
Ankeiler: In de Tayba Markt, een Syrische supermarkt van Jehad Al Ouwer in Wijchen, is de aardbeving in Turkije en Syrië het gesprek van de dag.

- In de Tayba Markt, een Syrische supermarkt van Jehad Al Ouwer in Wijchen, is de aardbeving in Turkije en Syrië het gesprek van de dag. “Veel mensen in mijn winkel zijn verdrietig en bezorgd.”

Ook Mohammad, een vriend van Jehad en vaste klant, is bezorgd over zijn familie en vrienden rondom het getroffen gebied in Syrië. “Ik heb veel kennissen wonen in het noorden van Syrië, evenals mijn moeder. Als ik contact met ze heb, moeten ze soms huilen. Ze vertellen slechte verhalen van wat daar allemaal is gebeurd. De mogelijkheden zijn daar heel beperkt. Het is moeilijk om mensen te redden. Al jaren wordt de boel belegerd door het Russische en Syrische Leger. De basis dingen hebben de mensen daar niet. Als je weet dat iemand van je familie misschien in nood is en je belt de spoedeisende hulp, dan neemt vaak niemand op.”

Mohammad krijgt zijn moeder maar moeilijk aan de telefoon. “Ik heb eergisteren contact kunnen krijgen met mijn moeder, maar gisteren en vandaag kon ik haar niet bereiken. De internetverbinding is verbroken. Gelukkig ging het wel goed met haar.”

'Pijn in mijn hart'

Jehad heeft een oom in Syrië. In tegenstelling tot de moeder van Mohammad, gaat het daar niet zo goed mee. “Hij zegt dat het een moeilijke tijd voor hem is; geen woning, geen eten en geen drinken.”

Mohammad wordt ondertussen emotioneel. “Het doet pijn in mijn hart. Snap je? Het is dat ik hier bezig ben met werken, studeren en m’n kinderen, maar anders had ik daar in Syrië misschien wel een steentje kunnen bijdragen.”

Actie voor getroffen Syriërs

Om toch een steentje vanuit Nederland bij te dragen, hebben Jehad en Mohammad besloten om ook kleding in te zamelen, maar dan met name voor getroffen Syriërs. De twee merken dat er vooral acties worden gehouden voor Turken. Tot en met volgende week kunnen mensen winterkleding inzamelen en wegbrengen naar de Tayba Markt in het centrum van Wijchen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel