Bevat Video: Video
Ankeiler: Tientallen vrijwilligers doen al twee dagen beroep op hun nachtrust. Tussendoor eten en drinken zit er bijna niet in.

- Tientallen vrijwilligers doen al twee dagen beroep op hun nachtrust. Tussendoor eten en drinken zit er bijna niet in. Volle dozen en vuilniszakken met kussens, dekens, winterjassen en nog veel meer winterkleding worden continu gedoneerd aan een pand in de Edisonstraat in Wijchen. “We doen allemaal ons best om de kleding zo goed mogelijk te sorteren voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Wij willen alleen maar goede winterkleding die zo min mogelijk is aangetrokken. Zomerkleding wordt eruit gehaald, want het is daar echt koud.”, vertelt Leyla Deniz die de vrijwilligers aanstuurt.

Het was nog maar een paar uur geleden dat de grote aardbeving in Turkije en Syrië plaatsvond. Binnen een mum van tijd was een groep vrijwilligers bereid om de handen uit de mouwen te steken. “Mijn vriendin had op sociale media gepost of er iemand kon helpen in Wijchen. Ik heb dat vervolgens gerepost en zo zijn er steeds vrijwilligers bijgekomen”, zegt een vrijwilliger.

De donaties worden gebracht naar een pand waar normaal gesproken monteurs bezig zijn met glasvezelbekabeling. De directeur van de LH glasvezeltechniek, Hakan Durmuş, kreeg maandag een appje met de vraag of hij zijn pand beschikbaar kon stellen als verzamelpunt. “Vorig week had dit niet moeten gebeuren, want toen stond het van binnen helemaal vol met spullen.”

Hakan helpt zelf ook mee met het sorteren. “Het is mijn afkomstland. Dit zijn mijn mensen en ik wil ze graag helpen.”

Aardbeving jaren '90

Tijdens het sorteren komen de verhalen los. Hakan vertelt over de grote aardbeving eind jaren 90 in Turkije. “Ik was daar toen. Dus ik kan me heel goed verplaatsen in de mensen die nu in de getroffen gebieden zitten.” Hakan leeft mee met de vrijwilligers die sinds maandag in spanning afwachten of hun familie en vrienden nog leven. “Ik heb familie en kennissen rondom het aardbevingsgebied wonen. We kunnen hen niet bereiken. Het is hopeloos”, vertelt coördinator Leyla emotioneel.

Ondanks het verdriet en de spanning, zit de stemming er dinsdagavond goed in. “We kunnen allemaal verdrietig zijn en elkaar demotiveren, maar we kunnen elkaar ook motiveren”, vertelt een vrijwilliger. “Op het moment dat ik mensen zie die blij zijn en hun best doen om na het werk hier naartoe te komen om ons te helpen, dat gevoel is onbeschrijfelijk. Je wordt daardoor gemotiveerd en krijgt er energie van. Hopelijk kunnen we dit positieve gevoel houden en zoveel mogelijk mensen helpen.”

Bekijk hier het verslag van de inzamelingsactie dinsdagavond in Wijchen. Tekst gaat daarna verder:

Eerste lading vertrekt vanmiddag

De eerste lading vertrekt vanmiddag om 12.00 uur naar Eindhoven Airport. Daar staat een vrachtvliegtuig klaar dat naar Turkije en Syrië vliegt. Waarschijnlijk zal het pand in de Edisonstraat de komende dagen nog geopend zijn voor meer donaties. Spullen die niet nodig zijn, worden gebracht naar een recyclingbedrijf. Het geld wat daarvan overblijft, wordt gedoneerd aan het Rode Kruis.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel