Lead image 1:
Lead image TXT 1: artist impression Hof van Holland. Foto: gemeente Nijmegen
Ankeiler: Bij de sociale huurwoningen die woningcorporaties Talis en Portaal bouwen bij de nieuwe wijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord komen geen parkeerplaatsen voor de bewoners.

- Bij de sociale huurwoningen die woningcorporaties Talis en Portaal bouwen bij de nieuwe wijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord komen geen parkeerplaatsen voor de bewoners. Alleen zo blijft het voor de corporaties betaalbaar om sociale huurwoningen te bouwen in dat gebied. En op plekken waar dat kan, wil het Nijmeegse college vaker afzien van parkeerplekken bij de woningen.

Hof van Holland ligt vlak bij station Lent, bovendien komen daar allerlei voorzieningen zoals een supermarkt een sporthal en een bibliotheek.

Huurders vragen niet om parkeerplekken

Daarom is het volgens het Nijmeegse stadsbestuur goed mogelijk om daar af te zien van parkeerplekken bij de woningen. Wethouder Vergunst licht toe: “De corporaties zeggen ons dat huurder hen helemaal niet vragen om parkeerplekken. Die vragen vooral om een betaalbaar huis.”

Normaal moet er voor iedere niet-gerealiseerde parkeerplaats 20.000 euro betaald worden aan het zogenoemde bereikbaarheidsfonds. Maar de woningcorporaties zeggen dat die bijdrage te hoog is om nog betaalbare woningen te kunnen bouwen. En vanwege het dichtbij gelegen station Lent en voldoende busverbindingen kan daarvan in dit geval ook worden afgeweken, zo vindt het college.

artist impression Hof van Holland - Foto: gemeente Nijmegen

Openbare ruimte aantrekkelijker

Er wordt al vaker afgezien van parkeerplekken bij de woning zoals bij de Nimbustoren zoals ook een deel van de bewoners bij de nieuwbouw rondom het centraal station Nijmegen het zonder parkeerplek zal moeten stellen. Volgens het college maakt het de openbare ruimte rondom veel nieuwbouwprojecten aantrekkelijker. “Bovendien” zo vult burgemeester Bruls aan “is het op die manier sowieso mogelijk voor mensen om een woning te krijgen en de behoefte daaraan is nu eenmaal erg groot.”

Deel dit artikel