Ankeiler: DRUTEN/WIJCHEN - De gemeenten Druten en Wijchen ontvangen respectievelijk ruim 90.000 euro en 195.000 euro uit het zogeheten Winterfonds van de provincie Gelderland.

- DRUTEN/WIJCHEN - De gemeenten Druten en Wijchen ontvangen respectievelijk ruim 90.000 euro en 195.000 euro uit het zogeheten Winterfonds van de provincie Gelderland. Vanwege de fors gestegen energieprijzen gaat de provincie maatschappelijke-, publieke- en sportvoorzieningen ondersteunen. Daarvoor is in totaal 10 miljoen euro gereserveerd.

Alle gemeenten krijgen een bijdrage uit het Winterfonds aan de hand van het inwonertal. De financiële steun is in principe bedoeld voor maatschappelijke en sportorganisaties die een gebouw beheren dat in bezit is van de gemeente. De steun bedraagt minimaal 1.000 euro en maximaal 8.000 euro. Dit hangt af van de hoogte van de energierekening.

Winterfonds ook voor kleine ondernemers

Druten en Wijchen informeren deze organisaties per mail hoe ze een aanvraag kunnen doen. Wanneer zij half februari nog niets van de gemeente gehoord hebben, kunnen zij mailen naar accommodaties@drutenwijchen.nl.

Kleine ondernemers kunnen minimaal 500 euro krijgen en maximaal 3.000 euro. Ook hier hangt het bedrag af van de hoogte van de energierekening. Kleine ondernemers kunnen eenmalig een aanvraag doen via de website www.druten.nl/winterfonds of www.wijchen.nl/winterfonds .

Aanvragen op volgorde van binnenkomst

Beide gemeenten behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Als het bedrag op is, zijn er geen nieuwe aanvragen meer mogelijk. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2023. Of de aanvrager de financiële steun ontvangt, horen zij uiterlijk binnen 4 weken na binnenkomst van de aanvraag.

De komende maanden komen er vanuit het Rijk nog meer middelen om maatschappelijke en sportorganisaties te helpen door middel van een Energiecompensatie. Voor MKB ondernemers is de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK) in de maak. De TEK-regeling is ook toegankelijk voor stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

"We willen niet dat verenigingen en clubs omvallen"

Wethouder Twan van Bronkhorst uit Wijchen: "We willen niet dat onze verenigingen en clubs omvallen. Met het Winterfonds van de provincie en de energiecompensatie vanuit het rijk die nog rond de zomer komt, hoop en verwacht ik dat de organisaties 2023 kunnen overbruggen.”

De Drutense wethouder Gérard de Wildt zegt dat de gemeente graag iedereen wil helpen, maar dat dit helaas niet mogelijk is. "Ik hoop dat met deze bijdrage de financiële pijn iets wordt verlicht.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel