Ankeiler: Stel je een normaal kantoor voor met computers, bureaus en stoelen en een koffieautomaat.

- Stel je een normaal kantoor voor met computers, bureaus en stoelen en een koffieautomaat. En onder één van die bureaus ligt een hond die vrolijk kwispelend de dag doorkomt, dicht bij zijn baasje. Is dat nou een goed idee of juist helemaal niet? Absoluut wél, zegt dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen.

Verschillende bazen staan toe dat werknemers hun hond meenemen naar het werk. En daar kan Wessels helemaal inkomen. "Als het werk het toelaat", zegt hij. "Er zitten een paar mitsen en maren aan, maar het idee is briljant. Het is goed voor mens en dier", aldus Wessels.

"De positieve werking van dieren op de plek waar je werkt is dat mensen er emotioneel steun aan hebben en lekkerder in hun vel zitten. Je kunt een dier aanhalen, een aai over z'n bol geven. En als er gasten komen, breekt dat meteen het ijs. Want de hond laat zien: leuk dat je er bent."

En er zijn meer voordelen. Een lunchwandeling kan er (nog) aangenamer door worden en als je iets moet overwinnen om een wandeling te maken in de pauze, trekt de hond je vanzelf over de streep, legt Wessels uit.

De hond ligt niet in de weg

Normaalgesproken zal een hond niet voor veel drukte zorgen op de werkvloer, betoogt de dierenarts. "Een mens is per etmaal zestien uur actief en slaapt de overige acht, bij een hond is het precies andersom."

"In de meeste gevallen, en dat zie ik ook op het kantoor naast onze dierenartspraktijk waar ik wel eens kom, gaat de hond netjes aan de voeten van de mensen liggen. Dat een hond zou afleiden en mensen niet meer gaan werken, maar de hele dag met een balletje door de kantoortuin gooien als er een hond aanwezig is, is niet waar."

De Virginia Commonwealth University deed jaren geleden onderzoek naar invloed van de zogeheten 'kantoorhond'. Wat bleek? Een dier op de werkvloer vermindert de stress, geeft een bevredigend gevoel en doet in sociaal opzicht iets met werknemers.

Is je hond nu een echte stuiterbal, die barst van de energie en het liefst de hele dag je aandacht heeft, dan kan het verstandiger zijn je dier thuis te laten, weet de dierenarts. En ook als er op de werkvloer veel herrie is, een hoop gedoe of zelfs gevaarlijke situaties, is je hond meenemen misschien onverstandig.

Allergisch of bang

Of de hond op kantoor een succes wordt, hangt ook af van de afspraken. Niet iedereen is gediend van een hond om zich heen, sommige mensen zijn allergisch en anderen zijn bang van honden. En je wilt liever niet dat collega's zich ergeren aan de geur van je dier in kleine ruimtes.

"Maar het grootste probleem is misschien nog wel: wie mag z'n hond meenemen?", lacht Wessels. "Soms wil iedereen zijn hond meenemen. Dat kan heel goed gaan, maar misschien liggen de dieren elkaar net niet en dat kan tot problemen leiden. Dan is de vraag: wie mag op welke dag?"

Wessels raadt iedereen aan het op z'n minst te proberen. "Ga met elkaar in gesprek en probeer het eens. Voor een weekje, kijken hoe het bevalt en wat er gebeurt. Als iedereen het een verrijking van de werkplek vindt, doe het dan vooral. En als er mensen zijn die er niet blij mee zijn, nou, respecteer dat dan ook."

Andere kantoordieren dan een hond zijn overigens niet ondenkbaar. Wessels: "Ik ken kantoren waar een kat woont, een kantoorkat. Die gaat niet mee naar huis, die woont op kantoor en wordt doordeweeks keurig verzorgd door iedereen. Die krijgt dan van iedereen een aai over z'n bol."

Naast de kantoorhond bestaat ook de schoolhond. Op het Metzo College in Doetinchem hebben ze zo'n schoolhond:

Deel dit artikel