Bevat Video: Video
Ankeiler: Een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren; misschien denk je bij het lezen van deze zin wel aan de Middeleeuwen.

- Een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren; misschien denk je bij het lezen van deze zin wel aan de Middeleeuwen. Maar over vrouwen uit die tijd hoor je maar weinig. Wat was hun rol en hoe zagen die 'wijven', Middeleeuws woord voor vrouwen, er eigenlijk uit? In Kasteel Wijchen was er zondagmiddag een Middeleeuwse modeshow, als onderdeel van de tentoonstelling 'Wijvenwereld'.

In de tentoonstelling, die loopt tot en met 7 mei, wordt de rol van de vrouwen uit de late Middeleeuwen belicht. "Er wordt altijd gedacht: 'Die donkere Middeleeuwen, waarbij de man dominant is', maar die vrouwen hadden eigenlijk veel meer te vertellen dan we altijd dachten", vertelt Mirjam Bovenga, projectmanager Museum Kasteel Wijchen.

Zo dreven Middeleeuwse wijven handel, verkondigden ze hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze vrouwen bevolkten de stad en het platteland. Hun positie verschilde minder van de hedendaagse vrouw dan gedacht, zo blijkt uit de tentoonstelling.

Modeshow

Naast de verhalen, zijn er verschillende objecten en vrouwenkleding uit de late Middeleeuwen te zien. "De Gebroeders van Lymborch hebben miniaturen geschilderd waarop af te lezen is welke kleding er in die tijd werd gedragen. Op basis van die afbeeldingen, heeft het kledingatelier van de Gebroeders van Lymborch de kleding nagemaakt", zegt Bovenga.

Die kleding was zondagmiddag niet alleen te zien in de tentoonstelling, maar ook tijdens een eenmalige Middeleeuwse modeshow. Bekijk hier het verslag van de catwalk en zie hoe deelnemer Mayke Droge zich voorbereidt:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel