Ankeiler: NEC heeft zondagmiddag verzuimd om de goede vorm vast te houden. In Deventer verloor de ploeg van Rogier Meijer met 1-0.

- NEC heeft zondagmiddag verzuimd om de goede vorm vast te houden. In Deventer verloor de ploeg van Rogier Meijer met 1-0. De Nijmegenaren kwamen geen moment in de wedstrijd en kansen werden niet tot nauwelijks gecreëerd. Na de goede wedstrijd tegen Sparta was dit een van de mindere wedstrijden van NEC dit seizoen.

> Door onze mediapartner ForzaNEC, geschreven door Nick Rokers.

Vorig seizoen won NEC met 0-2 in Deventer. Een overwinning zou de Nijmegenaren terugbrengen in het linkerrijtje nadat RKC een dag eerder gelijkspeelde. Go Ahead Eagles verloor de laatste drie wedstrijden, terwijl het daarvoor een indrukwekkende reeks had neergezet van elf ongelsagen duels op een rij. Dit duel was dan ook een echte kraker in de middenmoot van de Eredivisie. De gastheren moesten echter veel spelers missen dit duel. Aanvoerder Bas Kuipers is afwezig wegens een elleboogblessure. Tefsaldet Tekie, Justin Bakker, Martijn Berden vertrokken deze week uit Deventer. Jamal Amofa was geschorst.

NEC miste sterkhouders Phillipe Sandler en Nany Dimata. Beide heren zijn ziek en zijn dus niet inzetbaar tegen de ‘Eagles’. Oussama Tannane keert na drie wedstrijden weer terug van een schorsing.

Ongeïnspireerde eerste helft van NEC

Nadat de aftrap opnieuw genomen moest worden konden we beginnen in Deventer, waar het door de wind nog best koud was. De thuisploeg nam in het begin het initiatief en kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Jasper Cillessen. Het schot van Llansana vanuit de tweede lijn was het eerste schot op doel. Cillessen had weinig moeite met het keren van zijn schot. Waar NEC in de vorige wedstrijden erg energiek voor de dag kwam, had de ploeg van trainer Rogier Meijer het in de eerste vijftien minuten lastig met de de ‘Eagles’. Daarna kregen de Nijmegenaren wat meer grip op de wedstrijd, met een goed schot van Elayis Tavsan in de korte hoek. Keeper Jeffrey de Lange moest zich uiterst inspannen om die bal uit de hoek te tikken. Het was te merken dat NEC aanspeelpunt Dimata miste. Het moest andere oplossingen zoeken om aanvallend gevaarlijk te worden en daar leek de ploeg van Meijer moeite mee te hebben. Het gevaar kwam voornamelijk van Tavsan. Met zijn acties weet het hij het de defensie van Go Ahead het een aantal keren moeilijk te maken.

De thuisploeg kwam veel beter voor de dag dan NEC. Dat het in het eerste half uur niet tot scoren kwam had de ploeg van trainer Rene Hake aan zichzelf te danken. Voor de goal was Go Ahead erg slordig, maar NEC hield het achterin goed dicht. Toch kwam de thuisploeg op voorsprong. Nadat NEC voorin gevaarlijk was met twee voorzetten counterde Go Ahead zich richting het doel van Cillessen. Finn Stokkers was de meest oplettende en tikte de bal het doel in.

Formatiewisseling mocht niet baten

Meijer zag dat het anders moest en wisselde daarom ook al in de rust. Iets wat de 41-jarige Doetinchemmer niet vaak doet. Cissoko eruit, Verdonk erin. Souffian El Karouani schoof door naar de linksbuiten positie. NEC leek bij balbezit in een 3-5-2 formatie te spelen, met Verdonk, Márquez en Kramer centraal achterin en Marques en Tavsan in de punt van de aanval. Toch bleef NEC het moeilijk hebben. De thuisploeg bleef hoog druk zetten op de Nijmegenaren en dat leverde weer een aantal mogelijkheden op voor de ‘Eagles’. Naarmate de tweede helft vorderde kwam NEC beter in de wedstrijd. De Nijmegenaren hadden vaak balbezit op de helft van de thuisploeg, maar tot grote kansen kwam NEC (weer) niet. Pedro Marques speelde een onzichtbare wedstrijd. De spits kwam in de eerste helft nog een aantal keer in de zestien, maar speelde in de tweede helft geen enkele rol van betekenis. Hij werd dan ook gewisseld. Illias Bronkhorst was zijn vervanger.

Het leek allemaal niet te lukken bij NEC. Go Ahead kwam niet meer van de eigen helft af, maar kwam ook niet in de problemen. Een slecht NEC moet een pas op de plaats maken voor een gehavend, maar beter Go Ahead Eagles. Door het verlies van de Nijmegenaren blijven ze steken op 23 punten en bivakkeert het op plaats 10 van de Eredivisie.

In het kort

Wedstrijdverloop:

34′ 1-0 Finn Stokkers

Geel: Proper, Verdonk, Tavsan

Opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber, Idzes, José Fontán; Rommens (62′ Matiello), Llansana (45′ Oppegard), Adekanye (62′ Blomme), Willumsson, Stokkers (82′ Sow); Lidberg.

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Kramer, El Karouani; Schöne (73′ Musaba), Tannane, Proper; Tavsan, Marques (70′ Bronkhorst), Cissoko (45′ Verdonk).

Scheidsrechter: Erwin Blank