Ankeiler: De provincie Gelderland moet opnieuw gaan bekijken of een subsidie van zeven miljoen euro aan het Nijmeegse Radboudumc wel volgens de regels is gebruikt.

- De provincie Gelderland moet opnieuw gaan bekijken of een subsidie van zeven miljoen euro aan het Nijmeegse Radboudumc wel volgens de regels is gebruikt. Dat heeft de rechter bepaald.

De subsidie werd jaren geleden aan het Radboudumc gegeven en was bedoeld voor een deeltjesversneller om wetenschappelijk onderzoek te doen, ook zouden andere bedrijven tegen betaling gebruik mogen maken van de machine.

Maar het Radboud ging met die machine zelf medicijnen produceren en schond daarmee mogelijk de subsidievoorwaarden. Een concurrent van het Radboud spande de zaak aan. Die concurrent - General Electrics – vindt dat de provincie de zeven miljoen euro moet gaan terugvorderen. In eerste instantie weigerde de provincie naar de zaak te kijken omdat er te laat bezwaar zou zijn gemaakt.

Ook onderzoek naar staatssteun

De rechtbank oordeelde daarna dat de provincie wel degelijk moet gaan onderzoeken of de voorwaarden zijn geschonden. Ook moet de provincie van de rechtbank gaan uitzoeken of er sprake is van staatssteun. Dat houdt in dat een bedrijf door geld van de overheid een oneerlijk voordeel heeft gehad.

Ook oordeelt de rechter dat in de subsidie niet staat vermeld dat de deeltjesversneller gebruikt zou gaan worden om zelf medicijnen te produceren. "Daarmee is volgens de rechtbank sprake van een gewijzigd gebruik."

Provincie stapt naar Raad van State

Gelderland is het niet eens met de uitspraak en vindt dat er eerder bezwaar had moeten worden gemaakt. Nu de subsidie onherroepelijk is, kan dat niet meer, vindt de provincie. Volgens de provincie had dus bij het toekennen van de subsidie al bezwaar moeten worden gemaakt, ook als pas later duidelijk werd dat er afspraken werden geschonden.

Het Gelders college stapt nu naar de Raad van State. Op aanvullende vragen wil de provincie niet reageren, omdat de zaak onder de rechter is. Het Radboudumc laat in een schriftelijke reactie weten de zaak te volgen. "Wij zijn van mening dat we voldoen aan de subsidievoorwaarden, in afwachting van de juridische procedure doen we verder geen mededelingen."

Meer over

Deel dit artikel