Bevat Video: Video
Ankeiler: Ashley was net 18 jaar geworden toen ze bij de instelling waar ze woonde aankwam en haar spullen op de stoep aantrof. Ze belde nog aan, maar niemand deed open.

- Ashley was net 18 jaar geworden toen ze bij de instelling waar ze woonde aankwam en haar spullen op de stoep aantrof. Ze belde nog aan, maar niemand deed open. Ze was op straat gezet omdat ze te oud was geworden voor jeugdzorg. Zo begon voor Ashley een bestaan als dakloze dat negen maanden duurde.

"Ik ben vanuit een instelling dakloos geraakt, want ik werd 18. Er werd tegen me gezegd: je bent volwassen volgens de wet en hier houdt het op", vertelt Ashley. Ze zit met haar hondje op schoot op de bank in haar flat in Nijmegen, terwijl ze vertelt over die eenzame donkere dagen tien jaar geleden.

"Het is negen maanden pure ellende geweest. Die periode dat ik geen dak boven mijn hoofd had. Ik heb echt van alles moeten doen om te overleven." Ashley leefde grotendeels op straat en sliep waar ze maar kon.

Gebrek aan basiskennis

Haar leven ontspoorde helemaal en hulp kwam veel te laat. "Ik heb uiteindelijk een uitspraak moeten doen dat ik het leven niet meer zag zitten. Toen is heel snel een balletje gaan rollen. Toen is er zorg gekomen en uiteindelijk ben ik er uit gekomen. Dat heeft best wel lang geduurd, het is een traject van bijna acht jaar geweest", blikt de Nijmeegse terug.

Volgens Ashley ontbrak het haar vanwege haar jonge leeftijd aan basiskennis over een heleboel belangrijke dingen in het leven. Zoals hoe je met geld moet omgaan of hoe je woonruimte moet vinden of zorg voor jezelf moet regelen.

Ashley vertelt haar verhaal:

"Ik heb die dingen allemaal later moeten leren, toen ik 21 en 22 jaar was. Maar die basiskennis heb je echt nodig, want anders kom je er niet", stelt ze. "Je hebt natuurlijk al achterstand want je hebt niet voor niets een verleden met jeugdzorg. En dan sta je op straat en moet je ook nog ontdekken wie je zelf bent en volwassen worden terwijl je er helemaal alleen voor staat."

Inmiddels, tien jaar verder, heeft Ashley haar leven aardig op orde en reist ze door het land om haar verhaal te doen. Als ervaringsdeskundige hoopt ze jongeren te kunnen helpen over hun eigen ellende te praten.

De week van Het Vergeten Kind

Ashley staat ook voor een volle honderd procent achter de actieweek van Het Vergeten Kind. Deze organisatie pleit ervoor om de leeftijdsgrens in de jeugdzorg los te laten. Want er zijn jongeren die ook na hun 18e verjaardag nog zorg nodig hebben. Om die reden rijdt de stichting deze week met een busje langs gemeenten. Want die zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Ze hopen wethouders en beleidsmakers ervan te kunnen overtuigen dat jongeren die in de jeugdzorg opgroeien niet zomaar aan hun lot kunnen worden overgelaten als ze 18 worden. Er is ook een online petitie gestart die iedereen kan invullen.

Deel dit artikel