Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De kom is puntgaaf. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse depots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken.

- De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse depots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag bekijkt Ridder Bas een Romeinse glazen kom uit de eerste eeuw na Christus.

In het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen ligt een prachtige blauwe glazen kom uit de Romeinse tijd. Hij is puntgaaf, er zit geen barstje in, terwijl hij toch echt bijna 2000 jaar oud is. In januari 2022 was de ontdekking van de kom meteen groot internationaal nieuws. Want het gebeurt bijna nooit dat zo’n kwetsbaar voorwerp ongeschonden wordt opgegraven.

De kom is puntgaaf - Foto: Omroep Gelderland

De glazen schaal is gevonden tijdens archeologisch onderzoek op de Winkelsteeg in Nijmegen, waar nieuwe huizen worden gebouwd. De archeologen vonden hem tussen de overblijfselen van een Bataafse nederzetting uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Die Bataven leefden van de landbouw op het platteland buiten de Romeinse stad Noviomagus.

Kostbare schat

Zo'n bijzondere kom moet voor de Bataven in de nederzetting op de Winkelsteeg een hele kostbare schat zijn geweest. Hij komt namelijk niet van oorsprong uit Nijmegen. Misschien komt hij wel helemaal uit Italië, of is hij gemaakt in de Romeinse nederzettingen in het Duitse Xanten of Keulen, waar de Romeinen glaswerkplaatsen hadden.

Maar hoe komt zo'n bijzondere schaal bij een Bataafse familie terecht? Ook dat blijft gissen. Misschien is het als handelswaar aangeboden. We weten dat de Bataven handel dreven met de Romeinen, die grote hoeveelheden runder- en geitenleer kochten voor schoenen en de uitrusting van hun legionairs. Maar het kan natuurlijk ook dat de schaal is meegenomen door een Bataaf die in het Romeinse leger had gediend.

Veilig in het depot

Zo'n bijzonder voorwerp verdient natuurlijk een plekje in een museum, zodat iedereen hem kan bewonderen. De kom is afgelopen voorjaar wel tijdelijk te zien geweest in het stadhuis van Nijmegen, maar ligt nu weer veilig opgeborgen in het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen, buiten het zicht van het publiek. Speciaal voor de Ridders van Gelre werd de kom heel even uit zijn verpakking gehaald, zodat u hem toch kunt bewonderen.

Bekijk hier samen met Ridder Bas de Romeinse kom:

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.