Ankeiler: Tijdens de jaarwisseling is er in de gemeente Wijchen fors minder schade door vuurwerk en vandalisme aangebracht vergeleken met voorgaande jaren.

- Tijdens de jaarwisseling is er in de gemeente Wijchen fors minder schade door vuurwerk en vandalisme aangebracht vergeleken met voorgaande jaren. Uit een eerste inspectieronde blijkt dat de schade dit jaar ongeveer 8.500 euro bedraagt, een jaar eerder was dit nog 17.775 euro. De gemeente heeft geen verklaring voor de daling. In tegenstelling tot vorig jaar gold deze keer geen vuurwerkverbod.

Sinds 2015 houdt de gemeente ieder jaar de schade door vuurwerk en vandalisme rondom de jaarwisseling bij. Al jaren neemt de schade af. De meeste kosten ontstonden in 2016; toen bedroeg de schade 26.010 euro.

Het aantal vernielde gemeentelijke objecten is dit jaar afgenomen van 57 naar 25 stuks. Er zijn zes verkeersborden, vijf afvalbakken, en een speeltoestel vernield. Aan openbare gebouwen is geen schade veroorzaakt. Volgens de gemeente neemt dat niet weg dat iedere vernieling er één te veel is. “We doen evenals vorig jaar aangifte van de schades.” Veel van die vernielde objecten zijn inmiddels vervangen.

Net als voorgaande jaren zijn Wijchen-Noord en het Centrum koploper als het gaat om het aantal vernielingen. In Wijchen-Zuid en de kernen is de aangerichte schade vrijwel nihil.

Voorzorgsmaatregelen

De gemeente trof voor de jaarwisseling wat voorzorgsmaatregelen. Van de ruim 565 afvalbakken zijn op de meest ‘gevoelige’ plekken, meestal locaties zonder sociale controle, zo’n 100 binnenbakken verwijderd. De overige prullenbakken zijn voorzien van een afsluitklep.

Verder is de gemeente op oudejaarsdag op zoek gegaan naar potentiële brandhaarden. In Wijchen-Zuid is op een aantal plaatsen meubilair verwijderd. Ook zijn er diverse kledingcontainers verwijderd of afgesloten.

Incidenten

Bij bureau toezicht zijn 32 incidenten geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 83. Het gaat vooral om meldingen over overlast door zwaar vuurwerk. Vorig jaar was de kasteeltuin een hotspot. Dit jaar steekt de Huurlingsedam er boven uit met 5 meldingen. De overige meldingen zijn verspreid over Wijchen. Wel valt op dat vanuit de kernen er geen meldingen zijn geregistreerd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.