Ankeiler: De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) is deze maand een actie gestart om mensen te waarschuwen tegen koolmonoxidevergiftiging.

- De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) is deze maand een actie gestart om mensen te waarschuwen tegen koolmonoxidevergiftiging. Veel mensen denken dat dit een probleem is uit het verleden, maar nog steeds vallen hierdoor elk jaar gewonden en doden. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken CO-vergiftiging in de hand te werken.

De symptomen lijken erg op de griep en worden daardoor vaak te laat herkend. Koolmonoxide is reukloos en je ziet het niet. Als je het inademt, krijg je een zuurstoftekort. Bovendien komt het meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen.

Koolmonoxide-melders kunnen levens redden

Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijk, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een coma of hartstilstand. Als je vermoedt dat er koolmonoxide in de kamer is, waarschuw dan direct anderen en ga snel naar buiten voor frisse lucht.

De aandacht gaat vaak vooral uit naar rookmelders, maar ook een CO-melder kan levens redden. In de regio Nijmegen is wooncorporatie Woonwaarts met bijna 12.000 woningen een grote verhuurder. Woonwaarts is twee jaar geleden begonnen met het plaatsen van rook- en CO-melders. In ongeveer 300 woningen moeten er nog melders worden geplaatst. Om verschillende redenen is dat tot nog toe niet gelukt.

Ook met nieuwe verwarming kans op koolmonoxide

Koolmonoxidevergiftiging komt voornamelijk voor in woningen en kan bijvoorbeeld ontstaan door slecht onderhoud, of een defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel. Het kan ook ontstaan door beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanaal. Ook een kleine slecht geventileerde ruimte is gevaarlijk. Mensen die een gloednieuwe verwarming hebben, denken veilig te zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel